Spanningen tussen Hamas en Fatah: geen herdenking Arafat

09 november 2014Leestijd: 2 minuten

De spanningen tussen de Palestijnse organisaties Hamas en Fatah zijn verder opgelopen. Hamas heeft een herdenking van de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat in de Gazastrook gecanceld.

Hoewel Hamas zegt dat de herdenking is afgezegd omdat de organisatie de veiligheid onvoldoende kan garanderen, vermoedt Fatah, de partij van Mahmoud Abbas, kwade opzet.

Dood

Hamas en Fatah kwamen eerder dit jaar nader tot elkaar in een eenheidsregering, nadat de partijen jarenlang in conflict waren. Het is op 11 november precies tien jaar geleden dat Arafat overleed. Sinds Hamas in 2007 de macht greep in de Gazastrook is zijn dood niet meer herdacht.

Dinsdag zou de eerste keer zijn dat er wel een herdenking zou plaatshebben, maar daar heeft Hamas een stokje voor gestoken. Hamas zegt dat het de veiligheid niet kan garanderen.

Vrijdag ontploften er bommen in de buurt van de huizen en voertuigen van prominente figuren binnen Fatah. Volgens Fatah zit Hamas hierachter, en was het al een poging om de herdenkingsbijeenkomst tegen te houden. Ook op de plek van de bijeenkomst zijn bommen ontploft. Hamas ontkent dat het iets te maken heeft met de explosies.

Verstoren

Fatah zegt dat Hamas zichzelf tegenspreekt, omdat Hamas eerder zei dat het niets zou doen om de herdenking in gevaar te brengen. De acties van Hamas verstoren volgens Fatah ook de eenheidsregering waarover zij het eerder dit jaar eens werden.

Er gaan ook geruchten dat niet Hamas achter de explosies van afgelopen vrijdag zit, maar dat het leden van Fatah zelf zijn, die willen dat Abbas vertrekt, meldt The Jerusalem Post.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.