Rusland vs Amerika: gezamenlijke vijand, andere bondgenoten

26 november 2014Leestijd: 2 minuten

Rusland en Amerika willen beiden islamitische terroristen de wereld uit helpen. Maar terwijl Rusland pal achter president Bashar al-Assad blijft staan, worden de ‘gematigde rebellen’ gesteund en indirect getraind door Amerika.

In de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) hebben Amerika en Rusland een gezamenlijke vijand gevonden. Maar de oude (Arabische) zegswijze ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ gaat in het geval van Rusland en de Verenigde Staten niet op.

Rebellen vs Assad

Zowel Assad als de ‘gematigde rebellengroeperingen’ willen IS uiteindelijk verslaan. Maar waar Amerika zich achter de rebellen opstelt, steunt Rusland de zittende regering in Syrië. En die twee hebben het nou juist op elkaar voorzien.

Volgens Amerika is Assad een onderdeel van het probleem. De afgetreden minister van Defensie Chuck Hagel zei onlangs dat de sleutel tot een oplossing in Syrië ligt in het verzet tegen de president.

Dubbele moraal

Maar volgens Moskou gebruikt Amerika IS als middel om Assad te verdrijven. ‘Rusland veroordeelt het gebruiken van extremistische groeperingen om een machtswisseling in Syrië af te dwingen,’ zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag in Sotsji waar hij een ontmoeting had met zijn Syrische collega Walid Muallem.

Volgens Lavrov is het weigeren van de Amerikanen om tot een compromis te komen met Assad ‘op ideologie gebaseerd’. ‘De strijd tegen terrorisme zou niet moeten berusten op een dubbele moraal,’ zei Lavrov die opmerkte dat de luchtaanvallen boven Syrisch grondgebied in strijd zijn met internationaal recht.

Geheime training

Rusland blijft Syrië, en andere landen, adviseren in de strijd tegen terrorisme. Ook Amerika zet de strijd voort tegen IS, maar passeert Assad en ziet juist een rol voor de rebellen.

In Qatar worden bijvoorbeeld met steun van de Amerikanen al ruim een jaar Syrische rebellen getraind en klaargestoomd voor de strijd. En die strijd richt zich op de terroristen van IS, maar ook nog steeds op het regime van Assad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.