Per cruise op jihad: nieuwe manier van reizen voor Syriëgangers

07 november 2014Leestijd: 2 minuten

Europeanen die willen vechten in Syrië of Irak hebben een nieuwe manier gevonden om die landen te bereiken. Jihadisten gaan per cruise naar Turkije en steken daar de grens over met Syrië.

Secretaris-generaal van Interpol Ronald Noble heeft dat bevestigd tegenover persbureau AP. ‘Omdat ze weten dat luchthavens scherp in de gaten worden gehouden, gebruiken ze cruiseschepen om naar de gebieden te komen.’

Dieven

Noble zegt dat er aanwijzingen zijn dat vooral Europese jihadisten met cruises meereizen naar de Turkse kustplaats Izmit en andere plaatsten in Turkije. Het is een vrij nieuw verschijnsel, dat zich pas de laatste drie maanden voordoet.

Normaliter houden veiligheidsdiensten op cruiseschepen zich vooral bezig met ‘gewone criminelen’: ‘Verkrachters, dieven of meer gewelddadige criminelen,’ zegt Noble op een bijeenkomst van Interpol in Monaco. ‘Maar we hebben data verzameld en we krijgen steeds meer meldingen dat cruiseschepen worden gebruikt om dichter bij conflictgebieden te komen.’

Een belangrijk voordeel voor jihadisten die met een cruise naar Turkije reizen, is dat ze op verschillende plekken kunnen uitstappen. Hierdoor is het moeilijk om ze op te sporen. Hoeveel jihadisten voor deze manier van reizen kiezen, is nog niet duidelijk.

Auto

Behalve per cruiseschip zijn er nog meer manieren om luchthavens te vermijden. Zo zijn er ook Syriëgangers die vanuit Europa met de auto naar Turkije zijn gereden, meldt Interpol.

Naar schatting vechten zo’n vijftienduizend militanten uit meer dan tachtig landen mee met terreurbeweging IS en andere groepen, zoals Jabhat al-Nusra. Pierre St. Hilaire, directeur contraterrorisme van Interpol, zegt dat inlichtingendiensten meer informatie moeten delen om te voorkomen dat jihadisten in Syrië aankomen.

Om te voorkomen dat nog meer Nederlanders Syrië bereiken, trekt de overheid de paspoorten in van potentiële jihadisten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.