Optrekje Erdogan kost miljoenen extra door dure bomen uit Italië

14 november 2014Leestijd: 2 minuten

Dat het enorme paleis dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat bouwen geen koopje is, was al bekend. Maar nu blijkt dat het presidentieel paleis nog veel meer gaat kosten dan de geschatte 615 miljoen dollar (ruim 491 miljoen euro).

Volgens BBC News komen er nog miljoenen euro’s bovenop het originele budget, omdat Erdogan nog een privé residentie laat bouwen met liefst tweehonderdvijftig kamers. Het pand zal worden omgeven door dure bomen uit Italië.

Budget

Het presidentieel paleis, dat Ak Saray heet, ligt op een bergtop in de buurt van de Turkse hoofdstad Ankara. Door de bouw van nog een gebouw op het terrein en het importeren van Italiaanse bomen komt er nog eens ruim 8 miljoen euro boven op het budget.

Elke boom zou tussen de 3.000 en 8.000 euro kosten. Het is dan ook niet gek dat het enorme paleis in Turkije wordt gezien als kenmerk van de extravagantie van Erdogan. De Turkse president ziet het echter anders. Volgens Erdogan zorgt Ak Saray voor aanzien van Turkije.

Als het paleis helemaal af is, is er elke maand nog een flink bedrag nodig om de boel draaiende te houden. Alleen al de elektriciteitsrekening zou uitkomen op zo’n 250.000 euro per maand. Dat bedrag wordt vooral opgehoest door de Turkse belastingbetaler.

Technologie

Ak Saray, wat het Witte Paleis betekent, wordt gebouwd op een terrein met een oppervlak van 300.000 vierkante meter. Het paleis is groter dan het Witte Huis, het Kremlin en Versailles en is voorzien van de modernste technologie om te voorkomen dat er kan worden afgeluisterd.

De bouw heeft al twee keer zoveel gekost als van tevoren gepland. Hoewel het nog niet af is, werd Ak Saray al op 30 augustus, nadat Erdogan was verkozen, officieel geopend en ontvangt Erdogan er al gasten.

Erdogan in zijn spiksplinternieuwe paleis (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.