Opnieuw terreur Nigeria, tientallen scholieren dood bij aanslag

10 november 2014Leestijd: 2 minuten

Vermoedelijk heeft terreurorganisatie Boko Haram opnieuw toegeslagen in Nigeria. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in Potiskum, een stad in het noordoosten van Nigeria, en vermoordde zo 47 scholieren.

De man blies zichzelf op bij een technische school voor jongens in de stad. De leerlingen hadden zich net verzameld voor de dagelijkse toespraak van de schooldirecteur toen de zelfmoordterrorist toesloeg.

Ziekenhuis

Boko Haram, wat westers onderwijs is een zonde betekent, slaat vaker toe op scholen. Een politiewoordvoerder zegt tegen BBC News dat er zeker 47 mensen om het leven zijn gekomen bij de aanslag, en 79 gewonden.

De bom ontplofte op het moment dat alle leerlingen buiten waren. Het doel was dus overduidelijk om zoveel mogelijk leerlingen om het leven te brengen. Gewonden worden ter plekken behandeld of overgebracht naar een lokaal ziekenhuis.

Potiskum ligt in het noordoosten van Nigeria, het gebied waar Boko Haram het meest actief is. Vorige week nog explodeerde een bom op een islamitische school in dezelfde stad, waarbij dertig Nigerianen om het leven kwamen.

Boko Haram werd in 2002 opgericht en wil in Nigeria een islamitische staat stichten. Sinds vorig jaar is de groep officieel een terroristische organisatie volgens de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië en de Verenigde Naties.

Staakt-het-vuren

In april ontvoerde de groepering ruim tweehonderd schoolmeisje. Tientallen meisjes zijn intussen ontsnapt, maar van het overgrote deel is onduidelijk waar ze zijn. De Nigeriaanse regering zei vorige maand dat er afspraken waren over een staakt-het-vuren en vrijlating van de meisjes, maar Boko Haram spreekt dit tegen.

Boko Haram-leider Abubakar Shekau zegt dat de meisjes zich hebben bekeerd tot de islam en de Koran uit hun hoofd leren. De meisjes zouden zijn uitgehuwelijkt aan terroristen van de groepering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.