Ontmoetingen via internet met fatale gevolgen: vijf moordzaken

25 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een date of ontmoeting na online contact loopt vaak goed af, maar er zijn ook risico’s. Er zijn altijd ongure types die van de anonimiteit gebruikmaken. Soms met fatale gevolgen.

Breck Bednar, een veertienjarige Britse jongen, ging in februari nietsvermoedend af op een afspraak met een jongen, die hij via een game op het internet had ontmoet.

Maar aangekomen in een flat in Grays bleek die ‘vriendelijke’ jongeman, Lewis Daynes (19) uit heel ander hout gesneden: de computerexpert had kwade bedoelingen en doodde Bednar met een fatale messteek in de hals. Daynes gaf dinsdag voor de rechter toe de moord te hebben gepleegd, schrijft de Britse krant The Independent.

De tragedie van haar zoon moet iedereen de ogen openen, zei de moeder van Bednar, Lorin LaFa. Zij kwam met een waarschuwing voor ‘internetroofdieren’, die het internet tot een ‘uiterst gevaarlijke plek’ zouden maken.

Nu is het zo dat een date via internet – al dan niet amoureus – in de regel goed afloopt. Maar natuurlijk zijn er altijd ongure types die van de anonimiteit gebruikmaken en hun sadistische ideeën op anderen botvieren. Internet speelt vaker een rol bij moorden. Een aantal beruchte zaken:

Craigslist

John Katehis, een Amerikaanse student, werd in 2011 veroordeeld voor de moord op George Weber, een bekende journalist van radiostation ABC.

Omdat de twee elkaar in 2009 hadden ontmoet via Craigslist, een advertentiewebsite, werd Katehis een Craigslist-moordenaar genoemd. Katehis was naar eigen zeggen een aanhanger van de duivel. Het lichaam van Weber was toegetakeld met wel vijftig messteken.

Seriemoordenaar

Ook seriemoordenaars weten hun weg naar het internet te vinden. John Edward Robinson maakte contact met zijn slachtoffers via chatrooms, die in het midden van de jaren negentig rap populair werden onder jongeren.

Hij is door een Amerikaanse rechter schuldig bevonden aan zeker drie moorden en kreeg voor twee ervan de doodstraf. Door sommigen wordt hij wel aangeduid als ‘de eerste seriemoordenaar op internet‘.

Datingapp

Dino Dizdarevic (25) verliet zijn appartement in het Amerikaanse Philadelphia, voor een date met een man die hij had ontmoet via Grindr, een datingsapp voor homo’s. Zijn ernstig toegetakelde lichaam werd in mei van dit jaar gevonden in een door onkruid overwoekerd steegje.

Volgens website Vocativ is de app, die in 192 landen beschikbaar is en door miljoenen mensen wordt gebruikt, in de maanden voor de moord het toneel geweest van molestaties, berovingen en verkrachtingen. Denk na wie er aan de andere kant van de lijn zit, voor je tot een date overgaat, is het advies.

Kannibaal

Een van de meest beruchte zaken is die van de Duitse ‘internetkannibaal’. Armin Meiwes. Hij ontmoette zijn slachtoffer, Bernd Jürgen Brandes, op een website met de naam ‘The Cannibal Café’.

De twee spraken, nadat zij hun lugubere ideeën hadden uitgewisseld, af. Brandes werd – met zijn toestemming – gedood en opgegeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.