Oekraïne deinst niet terug voor ‘totale oorlog’ met Rusland

17 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Oekraïense president Petro Porosjenko denkt dat zijn land er beter voorstaat dan een aantal maanden terug, en is daarom niet bang voor een ‘totale oorlog’ met de Russen. Intussen laat ook bondskanselier Angela Merkel zich steviger uit richting president Vladimir Poetin.

Het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische separatisten zijn niet zomaar van plan de strijd rond Donetsk op te geven. In de nacht van zondag op maandag klonk er opnieuw veel artillerievuur rond de miljoenenstad.

De kans is groot dat Kiev binnenkort overgaat tot een groot offensief. Eenzelfde aanval wordt verwacht van de rebellen, nog voordat de winter in Oost-Europa invalt.

De Verenigde Naties zijn bang dat dit kan uitdraaien op een terugkeer van het grootschalige geweld dat het land voor het staakt-het-vuren begin september in zijn greep hield.

Gevaarlijkste plek

Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko staan zijn land en het militaire apparaat er beter voor dan enkele maanden geleden. Die zelfverzekerdheid ontlokte hem de uitspraak dat hij klaar is voor een ‘totale oorlog’ met Rusland, schrijft Bild maandag. Tegenover de interviewer van de Duitse krant zei Porosjenko dat hij niet bang is voor een harde confrontatie met de Russische troepen.

‘We willen geen oorlog maar vrede, en we vechten voor de Europese waarden. Maar Rusland heeft geen enkel respect voor welk akkoord dan ook.’

https://twitter.com/PoroshenkoEng/status/534296753991077889

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Door de aanwezigheid van zware wapens en soldaten uit het machtige buurland, is zijn land de gevaarlijkste plek ter wereld, vindt Porosjenko – veel gevaarlijker dan bijvoorbeeld de dreiging van Islamitische Staat in het Midden-Oosten. De gebeurtenissen rond de G20-top in Australië, waar de Russische president Vladimir Poetin stevige kritiek kreeg, laten volgens hem zien hoezeer Rusland geïsoleerd staat.

Bosbrand

De retoriek verhardt weer in het oplaaiende conflict. Zelfs Angela Merkel, die toch bekendstaat om haar terughoudende positie in de Oekraïne-crisis, laat zich nu steviger uit over Poetin.

Het Westen moet zich eensgezind en vastberaden opstellen tegenover het Kremlin, zei de Duitse bondskanselier in een interview in Australië vandaag. Merkel waarschuwt voor een ‘laaiende bosbrand die zich over de wereld kan verspreiden’.

‘De wereld moet daarom goed kijken wat er in Oekraïne gebeurt,’ sprak de christen-democratische politicus in een rede in het Lowy Instituut voor Internationale Politiek in Sydney. Eerder dit weekend dreigde zij, in navolging van de Britse premier David Cameron, Poetin al met nieuwe sancties.

Sommige Duitse media, waaronder Die Welt, schrijven dat dit wel eens de voorbode kan zijn voor een blijvende verandering van Merkels politiek richting Poetin.

De Russische president kreeg op de top in Brisbane, waar de leiders van de grootste industrielanden bijeen waren, de wind van voren. Dat was volgens Sky News voor hem aanleiding om vroegtijdig het vliegtuig naar zijn thuisland te nemen. Hij verliet de conferentie, nog voordat de officiële slotceremonie van start ging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.