Obama tegen illegalen: stap uit jullie schaduw

21 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in de nacht van donderdag op vrijdag zijn omstreden immigratieplan onthuld. Tot grote onvrede van de Republikeinen beschermt Obama miljoenen immigranten tegen uitzetting.

‘Vandaag is ons immigratiesysteem kapot, en iedereen weet het,’ zei Obama in een televisietoespraak. ‘Het is al decennia zo, en decennia lang hebben wij er niets aan gedaan.’

Immigranten

Obama voert zijn hervorming door, zonder het Congres te raadplegen. Met de hervorming zorgt de president ervoor dat immigranten die al langer dan vijf jaar in Amerika zijn, niet hoeven te vrezen dat ze alsnog worden uitgezet.

Tot vijf miljoen illegalen, van de in totaal elf miljoen illegalen, vallen onder de nieuwe regels. Zij moeten zich dan wel registreren en de ouders zijn van ‘legale’ inwoners van het land. Deze groep woont al jaren in Amerika, betaalt in veel gevallen ook belasting, maar heeft nog steeds niet dezelfde rechten als Amerikaanse burgers.

Obama zegt dat het onrealistisch is om hen allemaal uit te zetten. Bovendien is het belangrijker voor immigratiediensten om zich te richten op illegalen die zich niet aan de wet houden, dan op illegalen die gewoon hard werken, zegt de president.

Ze moeten zich richten op ‘criminelen, niet op families’. ‘Op criminelen, niet op kinderen. Op leden van gangs, niet op moeders die hard werken om voor hun kinderen te kunnen zorgen. We moeten prioriteiten stellen. Net als de politie elke dag doet.’

Schaduw

In zijn toespraak riep Obama immigranten die voldoen aan de voorwaarden op, naar buiten te treden: ‘Als je aan de criteria voldoet, stap uit de schaduw. Als je een crimineel bent, zal je worden uitgezet.’

Met zijn wet maakt Obama meer geld vrij voor de strijd tegen de komst van nieuwe illegalen. ‘Als je van plan bent om de Verenigde Staten illegaal binnen te komen, is de kans dat je wordt gepakt en uitgezet groter geworden.’

De Republikeinen zijn niet blij met het plan van Obama en ook niet met het feit dat hij het Congres niet raadpleegt. Obama richtte zich in zijn toespraak ook tot de oppositie: ‘Voor de Congresleden die mijn autoriteit in twijfel trekken om het immigratiesysteem te verbeteren, of twijfelen aan het feit dat ik ingrijp waar het Congres heeft gefaald, heb ik een antwoord: neem een wet aan.’

De toespraak van Barack Obama:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.