Migrantencentrum Rome belaagd: wat is er aan de hand?

13 november 2014Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De politie in Rome heeft 45 vluchtelingen, voornamelijk kinderen, uit een opvangcentrum gehaald. Het centrum wordt al vier dagen belegerd door boze Italianen en volgens burgemeester Ignazio Marino was de situatie te gevaarlijk.

Italianen gooiden stenen en flessen naar het opvangcentrum in de arme wijk Tor Sapienza. De vluchtelingen reageerden daarop door voorwerpen terug te gooien.

Café

Het geweld laaide opnieuw op nadat een café-eigenaar in de wijk een groep vluchtelingen had geweigerd. ‘Kom hier niet binnen, deze plek is niet voor jullie,’ zou de eigenaar hebben gezegd.

De Italiaanse Senator Maurizio Gasparri, van de rechtse partij Lega Nord, zegt dat de situatie het gevolg is van het regeringsbeleid. Illegale migranten worden van gammele bootjes op zee geplukt en ‘gedumpt in onze wijken en in onze kuststeden’.

De inwoners van Tor Sapienza geven vluchtelingen onder meer de schuld van misdaden die zijn gepleegd in de buurt. Maar nog belangrijker: ze zijn het zat dat hun overheid de vluchtelingen huisvest in buitenwijken van de Rome, en niet voorziet in goede faciliteiten. Dat zorgt voor overlast.

Il Duce

Onder de boze demonstranten zou veel leden zijn rechts-extremistische groeperingen. Ze zouden leuzen roepen als ‘Il Duce’, verwijzend naar dictator Benito Mussolini.

In het centrum wonen vooral vluchtelingen uit Egypte en Bangladesh van zestien en zeventien jaar. Zij zijn overgebracht naar een ander opvangcentrum in de Italiaanse hoofdstad. Bij de belegering raakte de afgelopen dagen een politieagent gewond.

Het is niet de eerste keer dat zulke incidenten zich voordoen in Rome. In september werden in de voorstad Corcolle immigranten belaagd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.