Man neergeschoten in Australië, ‘dader riep: Leve IS’

03 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het lijkt erop dat opnieuw een aanhanger van terreurbeweging IS heeft toegeslagen. In Australië is de 47-jarige Rasoul al-Mousawi neergeschoten buiten een moskee. De daders zouden hebben geroepen: ‘Leve IS’.

Mousawi is lid van een sjiitische vereniging en moskee in Sydney, melden Australische media. Hij wordt in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen.

Hoofd

Een vriend van het slachtoffer zegt dat voor de schietpartij mannen diverse keren langs de moskee reden en de moskeebezoekers uitmaakten voor ‘sjiitische honden’. De daders dreigden ook dat ze zouden terugkomen om mensen neer te schieten.

‘We geloofden ze niet en gingen naar huis. Later kregen we een telefoontje dat iemand van onze gemeenschap in het hoofd was geschoten,’ zegt de man die anoniem wil blijven.

Het slachtoffer stond op het punt om naar huis te lopen met zijn familie, en was van plan om daarna terug te komen naar de moskee om te helpen schoonmaken. De daders schoten hem neer voor zijn familie. Het slachtoffer is gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

IS is een beweging van soennitische extremisten en heeft zijn oorsprong in Irak. De strijd tussen de sjiieten en soennieten is in dat land al geruime tijd erg bloedig.

Vechten

Australië kampt net als andere westerse landen met aanhangers van IS. Enkele Australiërs zijn al naar Syrië vertrokken om mee te vechten. Een van hen, Mohammed Ali Baryalei, rekruteerde jihadisten in Australië en woonde inmiddels in Syrië.

Hij zou behoren tot de top van IS, maar woensdag waren er berichten dat de 33-jarige man om het leven was gekomen. Een vriend van Baryalei zette een bericht op Facebook met de boodschap dat Baryalei als martelaar is gestorven.

Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat nieuws nog niet bevestigd. In totaal zijn zeker vijftien jihadisten uit Australië om het leven gekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.