Luchtaanval in Irak: leeft IS-leider Baghdadi nog?

09 november 2014Leestijd: 2 minuten

De internationale coalitie in strijd tegen IS heeft zaterdag een flinke klap uitgedeeld. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi raakte ernstig gewond door luchtaanvallen op de Iraakse stad al-Qaim.

Bronnen binnen Iraakse stammen in het gebied zeggen tegen de Arabische nieuwszender al-Arabiya dat bij de luchtaanval op al-Qaim, in het westen van Irak, tientallen doden zijn gevallen. Onder hen zijn enkele kopstukken van IS.

Bloed

Een ander IS-kopstuk dat zou zijn geraakt bij het bombardement is Abu Zahra al-Mahamdi, leider van IS in de Syrische provincie Deir al-Zour. Hij zou om het leven zijn gekomen. Na de aanval werden de gewonden overgebracht naar een ziekenhuis in al-Qaim, dat de enorme aanloop niet aankon.

Getuigen zeggen dat inwoners van de stad werden opgeroepen om bloed te doneren voor de gewonden.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigt tegenover The Washington Post dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen controleposten en voertuigen van IS in Anbar hebben vernietigd. Hij zei niets over het eventueel uitschakelen van Baghdadi.

Abu Bakr al-Baghdadi is een voormalige imam in Bagdad en Fallujah. In juni 2004 werd hij opgepakt door de Amerikanen, drie jaar later kwam hij vrij en sloot hij zich aan bij Al-Qa’ida.

Zaterdag is ook een konvooi met voertuigen van IS bij de noordelijke stad Mosul vanuit de lucht bestookt. Mosul ligt enkele honderden kilometers van al-Qaim. Het konvooi bestond vermoedelijk uit tien gepantserde voertuigen, met daarin IS-leiders.

Aanslagen

Intussen is er een golf van terreuraanslagen over Irak gegaan. Zeker 33 Irakezen zijn om het leven gekomen door bomaanslagen met auto’s in de Iraakse hoofdstad Bagdad, meldt BBC News.

De dodelijkste aanval was in een sjiitische wijk in Bagdad, waarbij tien mensen om het leven kwamen bij een aanslag. Waarnemers zeggen dat de aanslagen lijken op aanslagen die eerder zijn gepleegd door terroristen van IS.

De Amerikaanse president Barack Obama stuurt 1.500 militairen extra naar Irak, om Iraakse militairen te trainen en te adviseren. Er zijn nu al zo’n 1.400 militairen in Irak om Irakezen en Koerden te trainen voor de strijd tegen IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.