Jihadisten blijven hoofdpijndossier voor veiligheidsdiensten

12 november 2014Leestijd: 2 minuten

Nederlandse jihadisten blijven voorlopig nog wel even het zorgenkindje voor onze veiligheidsdiensten. Ondanks de uitvoering van een breed actieprogramma zetten de zorgelijke ontwikkelingen zich door.

De dreiging die van jihadisten uitgaat, blijft substantieel, zo meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een woensdag gepubliceerd Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

Kinderen

De NCTV maakt zich in het bijzonder zorgen over een relatief groot aantal kinderen dat bij jihadisme is betrokken. Zeker 25 kinderen zijn door ouders het land uit gesmokkeld en acht minderjarige personen vertrokken op eigen initiatief.

In de afgelopen twee jaar zijn er rond de 160 jihadisten naar het Midden-Oosten vertrokken. Hiervan zijn er zeker achttien om het leven gekomen. Een dertigtal is intussen weer terug in Nederland. Rond de honderd bevinden zich nog in Syrië of Irak, onder wie zo’n dertig vrouwen.

Actieplan

De Nederlandse anti-terrorisme-eenheid heeft een actieprogramma ingesteld om de dreiging van jihadisten tegen te gaan. Wat houdt dit precies in?

  • Er zijn in totaal 52 paspoortmaatregelen getroffen. Dit houdt in dat Nederlandse paspoorten worden ingetrokken en/of niet meer worden verstrekt.
  • Van vijf personen zijn de financiële tegoeden bevroren.
  • Van 50 personen zijn sociale uitkeringen of toelages stopgezet.
  • Er zijn investeringen gedaan om kennis, kunde en samenwerkingsverbanden te versterken, zowel nationaal als internationaal.
  • Er zijn zeven extra officieren van justitie aangesteld vanwege de jihaddossiers.
  • In totaal lopen er op dit moment ruim dertig jihad-gerelateerde strafrechtelijke onderzoeken naar circa zestig personen.

Ondanks de aanpak blijven de zorgen bij de NCTV bestaan. ‘Aanslagen op militairen en politieagenten in Canada en de VS, de verijdelde complotten in diverse westerse landen en de trends van radicalisering en uitreis naar Syrië en Irak, onderstrepen de gevaren,’ meldt de terrorismecoördinator.

Aanslag

Het aantal personen dat vanuit Nederland voor de jihad naar het Midden-Oosten vertrekt of wil vertrekken, blijft toenemen. De terroristische dreiging en een kans op een terroristische aanslag in Nederland schat de NCTV in als reëel.

Intussen zou een Nederlandse jihadist een bomaanslag hebben gepleegd, meldt de Site Intelligence Group. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is van het bericht op de hoogte, maar kan niet bevestigen of een Nederlander een aanslag heeft gepleegd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.