Israël lijkt een makkelijker doelwit dan Marokkaanse bezetters

06 november 2014Leestijd: 2 minuten

Terwijl strafmaatregelen van de Verenigde Naties uitblijven, vestigt een groeiende groep Marokkanen zich in de bezette Westelijke Sahara.

Langs de weg naar Dakhla, een stad in de door Marokko bezette Westelijke Sahara, staat een wit geschilderd overheidsgebouw met op de gevel een portret van de Marokkaanse koning Mohammed VI. Verderop stampen bouwvakkers een nieuwe woonwijk uit de grond.

Palestijnen

‘Marokko is erger dan Israël,’ zegt Mohammed, een tiener. ‘De hele wereld spreekt steun uit aan de Palestijnen, maar over de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara hoor je bijna niemand.’

Mohammed wijst om zich heen en zegt boos: ‘Honderdduizenden Marokkanen hebben zich gevestigd in bezet gebied, en het worden er elk jaar meer. Als je er wat van zegt, dan word je opgepakt.’

Wal van aarde

De Westelijke Sahara, met zijn grote fosfaatmijnen en visrijke kustwateren, is een oude kolonie van Spanje. Toen dat land het woestijngebied in 1975 onafhankelijk wilde maken, viel Marokko binnen.

De bevrijdingsbeweging Polisario reageerde met gewapende strijd, maar werd verdreven naar buurland Algerije. Om nieuwe aanvallen te voorkomen bouwde Marokko een circa 2.700 kilometer lange wal van aarde, die het gebied – in combinatie met landmijnen en radarapparatuur – moet beschermen.

Inmiddels is de Westelijke Sahara, waar de woestijn direct overloopt in de Atlantische Oceaan, zelfs open voor toeristen: op het strand net buiten Dakhla staan tientallen campers met Europese kentekenplaten.

Geheime politie

De Sahrawi, een Arabisch volk dat slechts een paar honderdduizend mensen telt, zijn de oorspronkelijke inwoners van de Westelijke Sahara. Tijdens de oorlog vluchtten deze ‘Palestijnen van Marokko’ massaal naar Algerije, waarmee het gebied een kleine grens deelt. Sindsdien wonen de Sahrawi in vluchtelingenkampen bij de stad Tindouf.

De laatste jaren keren steeds meer van hen terug naar de Westelijke Sahara. Marokko ontvangt ze met open armen, maar de overal aanwezige geheime politie zorgt ervoor dat elke vorm van verzet tegen de Marokkaanse autoriteiten in de kiem wordt gesmoord.

Gezag

‘De bezetting is rechtmatig,’ vindt Rachid Roussafi, eigenaar van een toeristenresort in de streek. Roussafi, een van de vele Marokkanen die in bezet gebied wonen, benadrukt dat de Westelijke Sahara al eeuwen onder gezag stond van de Marokkaanse sultans voordat het een kolonie werd van Spanje.

Er waren zelfs tijden dat hun imperium zich uitstrekte tot in Timboektoe, in het huidige Mali. ‘Eigenlijk stelt Marokko zich bescheiden op,’ vindt Roussafi. ‘We hebben recht op nog veel meer grondgebied.’

Sabotage

Marokko en Polisario onderhandelen al jaren over een definitieve vrede. Een missie van de Verenigde Naties probeerde een referendum te organiseren voor onafhankelijkheid van het gebied, maar door slinkse sabotage van Marokko is dat nooit van de grond gekomen.

De Verenigde Naties zijn echter niet bereid om strafmaatregelen af te kondigen, en met uitzondering van Algerije uiten ook de individuele landen zelden kritiek. Israël lijkt een makkelijker doelwit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.