Israël: Hamas-netwerk opgerold, plande aanslag op voetbalstadion

27 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Israëlische veiligheidsdiensten hebben naar eigen zeggen meer dan dertig Palestijnen opgepakt, die van plan waren om een grootschalige aanval op Israëlische doelen uit te voeren.

De door Hamas getrainde verdachten wilden onder meer bommen laten afgaan bij militaire objecten en soldaten, in het Teddy-voetbalstadion in Jeruzalem – het grootste stadion in de stad – en het tramstelsel.

Ontvoeringen

Ook bereidden ze schietpartijen voor en wilden ze Israëliërs ontvoeren op de Westelijke Jordaanoever, maar ook elders in de wereld, schrijven media in Israël, waaronder de kranten Ha’aretz en The Jerusalem Post.

De terroristen zouden zijn getraind en gerekruteerd in landen als Jordanië en Turkije en na terugkeer zijn verspreid over de Westelijke Jordaanoever. Volgens The Jerusalem Post begon het terreurnetwerk al met het uitvoeren van hun kwaadaardige plannen eind augustus. Hamas-leden legden toen twee bommen neer op de Westelijke Jordaanoever, die wel afgingen, maar gelukkig geen slachtoffers maakten.

Zenuwcentrum

Het zenuwcentrum van het terreur- en rekruteringsnetwerk zou zijn gevestigd in Turkije, meldt de Shin Bet, een Israëlische veiligheidsdienst die is betrokken bij het onderzoek. In dat land zouden de aanvallen zijn bedacht en voorbereid.

De gerekruteerde terroristen zouden voornamelijk Arabische studenten zijn die zich hadden verbonden aan de Moslimbroeders en Hamas. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu complimenteerde de veiligheidsdiensten met hun goede werk. Volgens de regeringsleider hebben zij vele levens gered.

Netanyahu zei donderdag dat er meer van dit soort geheime operaties zijn gepland. De terreurbeweging Hamas heeft zelf nog niet op de arrestaties gereageerd.

Vleesmessen

Het verijdelde, omvangrijke terreurcomplot komt nadat de afgelopen weken de spanningen in en rond Israël flink opliepen. Er was een golf van aanslagen op Israëliërs. Een aantal Palestijnse terroristen reed met voertuigen in op wachtende mensen bij een tramhalte in Jeruzalem. Daarbij vielen meerdere doden te betreuren.

Eerder deze maand drongen twee Palestijnse mannen van 22 en 27 jaar een synagoge binnen, waar zij lukraak om zich heen schoten en met vleesmessen instaken op biddende mensen. Vijf Israëliërs kwamen om het leven.

Israël besloot tijdens de groeiende onrust – er waren ook rellen in Arabische wijken van Jeruzalem – de toegang voor moslims tot de Al-Aqsa-moskee te beperken. In totaal vonden zeker elf Israëlische burgers de dood tijdens de terreurgolf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.