‘IS-leider gedood bij luchtaanval Mosul’

20 november 2014Leestijd: 1 minuut

De leider van Islamitische Staat (IS) in de bezette Iraakse stad Mosul is gedood bij een luchtaanval door de internationale coalitie tegen IS.

Dit meldt persbureau Reuters naar aanleiding van verklaringen van plaatselijke medische bronnen.

Drukbezocht

Het zou gaan om het IS-kopstuk Radwan Taleb al-Hamdouni. De leider zou woensdag zijn uitgeschakeld toen hij in zijn auto met chauffeur in het westen van de stad reed. Ook zijn chauffeur zou zijn omgekomen bij de aanval. Begin september werd Abu Hajar al-Souri, de rechterhand van de leider, ook al gedood bij een bombardement.

Al-Hamdouni werd woensdag gelijk al begraven. De begrafenis werd naar verluidt druk bezocht door IS-aanhangers. Velen van hen droegen de beruchte zwarte vlag.

De stad Mosul in het noorden van Irak is een van de grootste doelwitten van de internationale coalitie tegen IS, waar ook Nederland deel van uitmaakt. De luchtaanvallen in Irak begonnen in augustus en werden later uitgebreid naar Syrië.

Tegenslag

Het is de tweede tegenslag in korte tijd voor IS: eerder deze week werd de door extremisten bezette stad Baiji bevrijd. Deze stad fungeerde als knooppunt dat de routes van IS in Irak met Syrië verbindt.

Mosul werd in juni door IS ingenomen en is de grootste plaats die de extremisten in Noord-Irak en Oost-Syrië in handen hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.