IS en Al-Qa’ida ‘spannen samen’, kalifaat krijgt eigen munt

14 november 2014Leestijd: 2 minuten

Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra, een aan Al-Qa’ida verbonden terreurorganisatie, gaan met elkaar samenwerken. Leiders van de twee terreurgroepen zouden dat vorige week hebben afgesproken in een boerderij in het noorden van Syrië.

Dat melden een hoge functionaris van de Syrische oppositionele krachten en een commandant van het Vrije Syrische Leger aan persbureau AP. De Amerikanen hebben nog niet gereageerd op deze berichten.

Als deze deal echt is beklonken, zou dat een enorme tegenvaller zijn voor de anti-IS-coalitie, schrijft de Britse krantThe Telegraph. De hoogste militaire adviseurs van president Barack Obama overwegen om alsnog grondtroepen te sturen naar Syrië.

Tegenstanders

De twee moslimextremistische bewegingen zouden hebben afgesproken om elkaar niet meer als vijanden te zien. Voortaan vallen ze elkaar niet meer aan, maar spannen ze samen tegen hun gemeenschappelijke tegenstanders, zoals de ‘gematigde’ rebellen van het Vrije Syrische Leger en het Syrische regeringsleger van president Bashar al-Assad.

Hun eerste doel is echter de strijd tegen de Koerden in het noorden van het Arabische land, waar de peshmerga en andere Koerdische milities nu al weken vechten om de macht in de stad Kobani. Dat zegt althans de commandant van het Vrije Syrische Leger. Maar volgens de vertegenwoordiger van de Syrische oppositie ligt dat juist heel anders: de terreurgroepen richten zich eerst op de ‘gematigde’ rebellen die door de Verenigde Staten en hun bondgenoten van wapens worden voorzien.

Dat past in het beeld van de afgelopen weken. Jabhat al-Nusra lanceerde begin november een groot offensief tegen op de strijders van het Vrije Syrische Leger, waarbij de laatstgenoemden flink terrein verloren in Idlib – een provincie van Syrië die zij eerst stevig in handen hadden. Onderdeel van de overeenkomst in de boerderij is dat IS mogelijk een aantal terroristen naar Al-Nusra stuurt om hen te helpen bij de gevechten.

Eigen munt

IS heeft intussen aangekondigd met een eigen munt te komen in het zelfverklaarde kalifaat, meldt SITE Intelligence Group, een organisatie die het jihadisme monitort. Met de invoering van een eigen munt wil de rijkste terreurbeweging ter wereld zich naar eigen zeggen ‘losmaken van het duivelse globale economische systeem’.

Inwoners in het door IS gecontroleerde gebied kunnen voortaan bepalen met de dinar (zo heet ook de Iraakse munteenheid): een valuta die volgens de terreurgroep ‘zuiver is gewijd aan God’. Er komen zeven munten: twee van goud, drie van zilver en twee van koper. Er komen geen bankbiljetten.

IS heeft geen centrale bank en dus ook geen gereguleerd monetair systeem. Dat betekent dat de waarde van de munten exact gelijk moet zijn aan de waarde van het materiaal waarvan de munten zijn gemaakt, net als vroeger in de rest van de wereld, schrijft de NOS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.