Is Britse student geneeskunde de volgende Jihadi John?

17 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een van de jihadisten uit de video waarin IS Syrische militairen vermoord, is mogelijk een Brit. De vader van de twintigjarige Nasser Muthana denkt zijn zoon te herkennen. Is hij de volgende ‘Jihadi John’?

In de video die zondag werd vrijgegeven door IS wordt niet alleen de Amerikaan Peter Kassig (26) op brute wijze vermoord, ook zestien militairen van het Syrische regime worden om het leven gebracht.

Zoon

De vader van Nasser Muthana denkt dat zijn zoon een van de zestien IS-extremisten is die te zien zijn in het filmpje. ‘Ik ben er niet 100 procent zeker van, maar hij lijkt op mijn zoon,’ zegt vader Ahmed Muthana tegen de Britse krant The Daily Mail.

Ahmed Muthana zegt dat zijn zoon moet ‘vrezen voor Allah’ omdat hij mensen vermoordt. ‘Hoe kan hij Allah onder ogen komen als hij mensen vermoordt?’ De vader zegt dat hij zijn zoon niet zal vergeven, als de jongeman besluit terug te keren. ‘Nee, hij moet geestelijk niet in orde zijn. Of er is iets anders niet goed.’

Nasser Muthana was een student geneeskunde uit Cardiff en is al eerder te gezien geweest in een propagandafilmpje van IS. In juni riep hij in een video andere moslims op zich aan te sluiten bij de terreurbeweging.

Een maand later waarschuwde Muthana Britten dat zij bang moesten zijn voor de vaardigheden die hij had geleerd in Syrië, en hij dreigde deze te gaan gebruiken in Groot-Brittannië. Het zeventienjarige broertje van Nasser Muthana heeft zich ook aangesloten bij IS.

Op een Twitter-account, waarvan wordt gedacht dat het van Muthana is, staat een foto van een grote hoeveelheid explosieven.

Provoceren

De video die IS zondag heeft vrijgegeven is volgens analisten nog gruwelijker dan eerdere beelden van onthoofdingen. Gedacht wordt dat IS nog meer wil provoceren, en zo het Westen wil uitdagen om grondtroepen te sturen naar Irak en Syrië.

De Amerikaanse president Barack Obama bevestigde zondagavond de dood van Peter Kassig, een hulpverlener en oud-militair. In een verklaring sprak Obama over een ‘boosaardige daad’. De Britse premier David Cameron spreekt over een koelbloedige moord. ‘IS heeft opnieuw laten zien hoe verdorven ze zijn.’

Het ziet er niet naar uit dat de internationale coalitie tegen IS binnenkort grondtroepen naar Irak en Syrië stuurt. De Verenigde Staten willen wel sneller Iraakse militairen trainen om te strijden tegen de terreurgroep.

Ongeveer vijftig speciale troepen zijn de trainingsmissie in Irak aan het voorbereiden. Zestienhonderd militairen beginnen met het adviseren van het Iraakse leger.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.