Iran: voorlopig geen deal met Westen over atoomprogramma

23 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het is volgens Teheran onmogelijk om nog voor maandag definitieve afspraken te maken over het nucleaire programma van het land. Er is te weinig tijd voor het aantal onderwerpen dat moet worden besproken en opgelost.

Dat zei een anoniem lid van het Iraanse onderhandelingsteam, dat in het Oostenrijkse Wenen overleg voert met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Volgens de afgevaardigde staat Iran wel open voor verlenging van het overleg, meldt het Iraanse studentenpersbureau ISNA zondag.

Weinig hoop

Ook bij de gesprekspartners was er al weinig hoop dat er voor maandag een akkoord op tafel zou liggen. Een Europese bron rond de dinsdag begonnen onderhandelingen noemde de kans al ‘zeer klein’ dat de deadline dit keer wel zou worden gehaald.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei zaterdag dat er nog ‘grote gaten’ moeten worden overbrugd. Dat betekent wel dat voor de zoveelste keer een nieuwe deadline moet worden gesteld.

Eind vorig jaar wisten de zes landen samen met Teheran tot een voorlopig akkoord te komen. Deze zomer, op 20 juli, verliep de deadline om een definitieve overeenkomst te bereiken. Daarom werd 24 november als nieuwe deadline genoemd.

Kernwapen

Het Westen vreest dat Iran bezig is met de ontwikkeling van een kernwapen. Ook Israël, dat tijdens eerder overleg deze maand nog een fikse bedreiging van ayatollah Ali Khamenei kreeg te verwerken, is bang dat het land straks een atoombom in bezit heeft.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat geen deal nog altijd beter is dan een slechte deal, waarbij Iran wellicht duizenden centrifuges kan behouden. Iran mag volgens hem onder geen beding worden erkend als een nucleaire macht. Dat zou niet alleen een dreigende situatie zijn voor Israël, maar voor de hele wereld, vertelde de premier zondag.

Het bewind in Teheran ontkent dat het uranium wil opwekken voor een atoombom en claimt dat het alleen maar nucleaire energie voor vreedzame doeleinden wil.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland proberen Iran al anderhalf jaar te overtuigen om zijn atoomprogramma terug te schroeven. In ruil daarvoor zouden sancties tegen Iran kunnen worden opgeheven. Het conflict over het omstreden nucleaire programma van Iran duurt nu al bijna twaalf jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.