Hoe elf vrouwen stierven in een Indiaas ‘sterilisatiekamp’

11 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een geïnstitutionaliseerd sterilisatiekamp in India heeft fatale gevolgen gehad: elf vrouwen vonden er de dood als gevolg van gebrekkige operaties.

Tientallen anderen zijn in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen, zo schrijft The New York Times. In het kamp werden zaterdag meer dan 80 vrouwen geopereerd.

Bevolkingsbeperking

Volgens The Indian Daily Express werden de operaties door slechts één arts en zijn assistent uitgevoerd. Het totale aantal vrouwen werd in een tijdsbestek van vijf uur gesteriliseerd. Dit betekent dat elke individuele operaties hoogstens een aantal minuten heeft geduurd. Er is inmiddels een aanklacht ingediend tegen de arts in kwestie.

Van de 80 vrouwen werden er ongeveer 60 onwel na de operatie, zeggen Indiase ambtenaren tegen The Guardian.

De Indiase overheid organiseert regelmatig massasterilisaties in een poging de snel groeiende bevolking in te perken. De vrouwen die zich laten steriliseren krijgen hiervoor betaald door de overheid: ze ontvangen een vergoeding van ongeveer 18 euro.

De Indiase regering voert al sinds de jaren ’50 dit type beleid door en is daarmee het eerste land ter wereld dat met geïnstitutionaliseerde bevolkingsreductie begon. In de jaren ’70  voerde India onder het bewind van Indira Gandhi grootschalige, gedwongen sterilisaties uit. Tegenwoordig zijn ze ‘vrijwillig’ en worden vrouwen financieel gecompenseerd als ze zich opgeven.

Hygiëne

De Indiase gezondheidszorg staat niet bekend om zijn uitmuntende hygiëne: medicijnen zijn er vaak over de datum en er wordt structureel bezuinigd op desinfectiemiddelen. Ook is er veel corruptie in de gezondheidszorg.

Tussen 2009 en 2012 zijn ongeveer 570 vrouwen gestorven aan de gevolgen van slecht uitgevoerde massasterilisaties in India. Het is dus geen nieuw fenomeen. De Indiase massasterilisaties worden vaak uitgevoerd in klinieken die niet over de faciliteiten beschikken om een groot aantal patiënten tegelijkertijd te behandelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.