Het verhaal van vijf ontsnapte IS-slavinnen

17 november 2014Leestijd: 2 minuten

Vrouwelijke slachtoffers van slavernij door Islamitische Staat doen hun verhaal nadat ze aan de gruwelen van de terreurbeweging zijn ontsnapt.

Vijf Jezidi-vrouwen die zijn ontsnapt nadat ze als slavin werden vastgehouden door IS, hebben een interview afgegeven aan The New York Times. Begin augustus werden duizenden Jezidi-vrouwen en –meisjes gevangen genomen door IS om vervolgens als slavin verhandeld te worden.

Slavernij

De meesten van hen leven nog steeds in gevangenschap. Jezidi’s zijn een religieuze minderheid in Irak. De vrouwen in kwestie werden bruut gescheiden van hun familie en werden verhandeld op de slavenmarkt van de terreurgroep. Hun lot als slavin was afschuwelijk: velen ondergingen gedwongen huwelijken en werden vrijwel dagelijks verkracht. Eerder deze maand kwamen er beelden vrij van IS-terroristen die openlijk praten over hun slavernijpraktijken.

De geïnterviewde vrouwen spreken anoniem met de Amerikaanse krant: zij zijn bang dat IS hun familie zal straffen als ze hun ware identiteit blootgeven.

Wraak

Een vijftienjarige meisje zegt in het interview met de krant: ‘in eerste instantie wilde ik wel mijn echte naam gebruiken, omdat het een soort wraak voor mij zou zijn wanneer IS het zou lezen.’ Haar advocaat adviseerde haar dit toch niet te doen, aangezien de terreurbeweging het grootste gedeelte van haar directe familie gevangen heeft genomen. Ze gebruikt in plaats van haar echte naam haar initialen ‘D.A’.

D.A. vertelt dat ze in een gebouw werd vastgehouden samen met honderden andere gevangenen. De terroristen kwamen af en toe langs om meisjes uit te kiezen: sommigen mochten er eentje uit kiezen terwijl degenen uit ‘hogere rangen’ er meer mochten hebben. Toen zijzelf werd uitgekozen, stribbelde ze in eerste instantie tegen.

De man die haar koos zette toen een mes op de keel van haar jongere zusje, waarna D.A. toch besloot met de terrorist mee te gaan. Zij heeft haar zusje sindsdien niet meer gezien.

Veiling

Volgens het meisje leek de manier waarop IS de Jezidi-slavinnen ruilde en verhandelde op ‘een veiling’. Meisjes werden gedwongen zich uit te kleden, zich te wassen en conservatieve Islamitische kleding aan te trekken en werden vervolgens onderworpen aan een vleeskeuring.

Geen van de geïnterviewde vrouwen heeft direct toegegeven verkracht te zijn door terroristen van IS. Volgens experts is de schaamte die bij de Jezidi-slachtoffers van verkrachting ligt te groot.

Redding

Hoe de vrouwen zijn ontsnapt? Een aantal slachtoffers verklaart dat er in de regio een nieuwe industrie is ontstaan die er puur op gericht is geld te verdienen door Jezidi-vrouwen uit de handen van IS te redden. De familie van de slachtoffers betaalt hier vaak grof geld voor: een slachtoffer verklaarde dat haar familie een smokkelaar 15.000 dollar had betaald om haar te redden uit haar gevangenschap in de Syrische stad Aleppo.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.