Ferguson relt: discussie Amerikaans rechtssysteem laait op

26 november 2014Leestijd: 2 minuten

In ongeveer honderdzeventig Amerikaanse steden werden dinsdagavond demonstraties gehouden na het besluit om de agent die tiener Michael Brown doodschoot in Ferguson, niet te vervolgen.

Dinsdagavond hield de politie in New York enkele demonstranten aan. Duizenden betogers liepen door Manhattan en blokkeerden grote verkeersaders. Toen een groep demonstranten een tunnel wilde blokkeren, greep de politie in met onder meer pepperspray.

In Los Angeles verzamelde zich ook een grote groep betogers: zij kwamen bijeen voor het hoofdkwartier van de politie. Ook in andere grote Amerikaanse steden zoals Boston, Atlanta, Philadelphia en Seattle waren demonstranten op de been, evenals in de Canadese stad Toronto.

Doodsangst

In de nacht van maandag op dinsdag werd er hevig gereld in Ferguson, een voorstadje van St. Louis.

Woensdagochtend schreef The Washington Post dat de staat Missouri de veiligheidsmaatregelen in Ferguson heeft aangescherpt: het aantal aanwezige agenten wordt verdrievoudigd. Hevige onrust, zoals in de nacht van maandag op dinsdag, is afgelopen nacht uitgebleven. Wel worden nog steeds vernielingen aangericht en hier en daar brandjes gestookt.

De rellen volgen op het besluit dat de blanke politieagent Darren Wilson niet wordt vervolgd voor het doodschieten van Michael Brown. Wilson zei dinsdag in een interview met de televisiezender ABC News dat hij ‘uit doodsangst’ op de onbewapende tiener heeft geschoten. Ook bekende hij dat hij onder dezelfde omstandigheden waarschijnlijk weer precies hetzelfde zou doen.

Wilson hield Brown aan voor winkeldiefstal, waarna de twee in gevecht raakten in de politieauto van Wilson. De agent beschreef Brown als een extreem sterke en intimiderende tegenstander: ‘Ik voelde me als een vijfjarige die het opneemt tegen Hulk Hogan‘,  verklaarde Wilson tegenover de Amerikaanse jury. Hierop schoot de agent Brown dood.

De dood van Brown in augustus leidde tot hevige rellen die weken aanhielden.

Wantrouwen

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde het geweld van de relschoppers in Ferguson. Hij zei dat het probleem ‘niet alleen een probleem van Ferguson is, maar van heel Amerika’.

Hiermee doelt hij op het wantrouwen tussen minderheden en het Amerikaanse rechtssysteem. Wel zei hij dat er ‘geen excuus’ is voor de manier waarop werd gedemonstreerd in het Amerikaanse voorstadje, waarbij onder meer gebouwen en auto’s in brand werden gestoken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.