Erdogan: iedere Turk moet weten van de islamitische ‘Columbus’

18 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Turkse president deed de uitspraak dat niet Columbus, maar een moslim Amerika zou hebben ontdekt. Dat deed veel stof opwaaien, ook in eigen land. Recep Tayyip Erdogan is verontwaardigd en slaat hard terug naar zijn critici.

Niet ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zette voor het eerst voet aan wal in Amerika in 1492, maar de moslims ontdekten het nieuwe werelddeel, en wel in de 12e eeuw. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afgelopen weekeinde.

Hoongelach

Zijn omstreden uitspraak kwam hem op hoongelach te staan, zoals wel vaker het geval is bij opmerkelijke uitlatingen van de man. Ook in Turkije werd Erdogan stevig op de hak genomen.

Zo schreef  Mehmet Yilmaz, columnist van de krant Hürriyet, of de president straks ook gaat beweren dat niet Isaac Newton maar een moslim de zwaartekracht heeft uitgevonden. Devlet Bahceli, leider van de nationalistische beweging MHP, denkt dat Erdogan bezig is met een afleidingsmanoeuvre: de Colombus-uitspraak zou zijn (corruptie)fouten moeten maskeren, schrijft The Guardian.

Tirade

Maar Erdogan laat het niet zomaar over zijn kant gaan en slaat terug. Bij de opening van een religieuze school in de hoofdstad Ankara dinsdag beschuldigde hij moslims ervan dat zij te weinig vertrouwen hebben in hun geloof. ‘Sommige jongeren verwerpen deze theorie zonder ook maar iets van onderzoek te verrichten of aandacht te hebben voor de discussie. En niet alleen jongeren, maar ook oudere mensen. Dat komt omdat ze nog altijd niet geloven dat een moslim zoiets kan realiseren.’

De president wil zelfs dat het verhaal over de islamitische Columbus wordt onderwezen op de Turkse scholen. ‘Er rust in deze kwestie een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de ministeries van onderwijs,’ zei hij in zijn tirade. Erdogan, die bekendstaat als een vrome moslim, voegde daaraan toe dat hij als president van zijn land niet kan accepteren dat onze beschaving minderwaardig is aan die van andere beschavingen.

Heuvel

De Turkse president verwees dit weekeinde naar een dagboeknotitie van Columbus, waarin hij een moskee op een heuvel in Cuba zou vermelden. Dat is althans de lezing van een omstreden historicus, Youssef Mroueh.

Maar volgens veel wetenschappers is er allemaal niets van waar. Ze noemen de verwijzing naar de moskee in het dagboek een metafoor, waarmee Columbus wilde beschrijven hoe die heuvel eruitzag. In Amerika zijn ook geen enkele archeologische islamitische structuren teruggevonden die dateren uit de tijd voor Columbus.

Overigens is de zogenaamde ontdekking van Columbus onder historici wel degelijk controversieel. Vikingen zouden al lang voor deze beroemde ontdekkingsreiziger het continent hebben betreden. En weer lang daarvoor staken volkeren uit Siberië de Beringstraat over om zich in de ‘Nieuwe Wereld’ te vestigen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.