Einde noodtoestand in Liberia waar ebola-uitbraak afzwakt

13 november 2014Leestijd: 2 minuten

De ebola-uitbraak in het zwaar getroffen Liberia lijkt onder controle te zijn. Het aantal nieuwe besmettingen neemt al sinds september af en de regering heeft de noodtoestand opgeheven.

Sinds halverwege september tot eind oktober kwamen er in Liberia wekelijks steeds minder ebola-besmettingen bij. Sindsdien is de afname gestabiliseerd. Dit blijkt uit cijfers van de WHO. In de eerste week van november kwamen er 97 nieuwe gevallen bij, waarvan 44 in hoofdstad Monrovia.

In totaal is het ebola-virus in Liberia nu 6.822 keer vastgesteld. In 2.836 gevallen leidde het virus tot de dood van de patiënt. Daarmee is Liberia het zwaarst getroffen land in de huidige uitbraak in West-Afrika. In totaal stierven in het gebied zeker 5.147 personen aan de ziekte.

Noodtoestand

De situatie in Monrovia, waar sloppenwijk West Point in ‘Ebola city’ veranderde, blijft de situatie kritiek. Toch besloot president Ellen Johnson Sirleaf, die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede won, om de noodtoestand in het land op te heffen. Dit betekent dat de reisbeperkingen voor Liberianen in getroffen gebieden (deels) worden opgeheven.

Inwoners van West Point waren aanvankelijk in quarantaine geplaatst om verdere verspreiding te voorkomen. Dit had overigens maar een half effect, omdat bewakers makkelijk om te kopen waren en het gebied bovendien aan zee ligt. Het nachtelijk uitgaansverbod blijft wel van kracht en de scholen blijven dicht. De president zei dat het land hard blijft werken om het virus te overwinnen, maar dat het hoogtepunt nu wel voorbij lijkt te zijn.

Razendsnel

Dit kan niet worden gezegd van buurland Guinee waar de huidige uitbraak begin dit jaar ontstond. Hoewel het virus in sommige delen van het land lijkt te zijn gestabiliseerd, komen er in andere delen, vooral het zuidwesten, in razendsnel tempo nieuwe gevallen bij. In de eerste 9 dagen van november werden er 145 nieuwe ebola-besmettingen geconstateerd in Guinee. In totaal bezweken er 1.142 personen aan de ziekte in Guinee.

Ook in Sierra Leone blijft de situatie zorgelijk. In het westen en noorden van het land wordt het virus in rap tempo overgedragen. Ook in de hoofdstad Freetown, waar er afgelopen week 77 nieuwe gevallen bijkwamen, is de situatie nog lang niet onder controle. In de eerste 9 dagen van november kreeg Sierra Leone er 421 nieuwe besmettingen bij. Het totaal staat hier nu op 5.368, waarvan 1.169 besmettingen een dodelijke afloop hadden.

Mali

Een bijzonder geval is Mali dat als buurland van Guinee aanvankelijk aan het virus leek te ontsnappen. Toch werd ebola in het lichaam van een 2-jarig meisje vorige maand het land binnengesmokkeld. Mali handelde snel en effectief op de besmetting, maar kon niet voorkomen dat er zeker twee, en vermoedelijk vier personen aan de ziekte overleden.

Dinsdag overleed een zuster die het twee-jarige meisje had behandeld zonder dat zij wist dat het mogelijk om ebola kon gaan. De begeleiders van het meisje hadden gelogen over hun afkomst waardoor de behandelend arts aanvankelijk niet uitging van ebola.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.