Dit zegt de schutter van Osama bin Laden over ‘zelfmoordmissie’

12 november 2014Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse militair die claimt Osama bin Laden te hebben uitgeschakeld, heeft zijn verhaal voor de Amerikaanse tv verteld. Tegenover Fox News deed hij uit de doeken wat er in mei 2011 precies gebeurde.

De 38-jarige ex-marinier Rob O’Neill zegt in het eerste deel van het vraaggesprek dat iedereen die deelnam aan de missie er rotsvast van overtuigd was de kans om te overleven nihil was. Maar de uitschakeling van Bin Laden was het waard om voor te sterven, zegt O’Neill.

Pakistaanse cel

‘We dachten dat we nooit terug zouden komen. Dat we zouden sterven als het huis van Bin Laden de lucht in zou vliegen. Of dat we zouden worden gearresteerd en de rest van ons nog korte leven in een Pakistaanse cel zouden doorbrengen.

Tegenover FOX-presentator Peter Doocy vertelt O’Neill hoe hij van de geheime operatie op de hoogte werd gebracht en dat hij er geleidelijk achter kwam wie toch dat doelwit in Abbottobad zou zijn: de beruchte Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden.

Hij is er trots op dat hij deelnam aan zoiets historisch. ‘Dit is het gewoon. Het wordt echt niet beter. Dit is waarom we hier zijn,’ sprak de ex-marinier. ‘We zijn in oorlog vanwege deze vent en nu gaan we achter hem aan.’ O’Neill is er absoluut zeker van dat hij de laatste was die Bin Laden voor zijn dood zag. De gebeurtenis heeft een enorme indruk op hem gemaakt: er gaat geen dag voorbij dat hij er niet aan denkt. Maar hij is er nog steeds niet over uit: was dit nu het beste dat hij ooit heeft gedaan, of juist het slechtste?

Kogels

Vorige week maakte O’Neill zich bekend als de schutter van de terreurleider. Hij zegt zes schoten op hem te hebben afgevuurd tijdens de inval in zijn onderkomen in de Pakistaanse stad. Drie kogels kwamen in het voorhoofd van Bin Laden, zei de vader van de commando in een interview met de Britse krant The Daily Mail, voorafgaand aan het interview vandaag.

Zijn zoon maakte zestien jaar deel uit van een speciale elite-eenheid van het Amerikaanse leger. Door zijn identiteit bekend te maken, breekt hij de code of silence en brengt hij zijn leven in gevaar.

Wraakacties

De identiteit van O’Neill werd geheim gehouden onder meer om wraakacties te voorkomen. Waarom hij zijn identiteit toch onthult? O’Neill kreeg na het vertrek uit het leger geen vergoeding voor gezondheidszorg of een uitkering.

Op de vraag aan vader Tom O’Neill of hij niet bang is dat sympathisanten van IS wraak zullen nemen, antwoordt hij: ‘Ik zal een groot doelwit op mijn voordeur verven. Ze mogen ons komen halen.’

Het kan zijn dat er naar aanleiding van de onthulling van Rob O’Neill juridische stappen tegen hem zullen worden genomen. Informatie over de operatie wordt namelijk gezien als staatsgeheim. Desondanks steunt Tom O’Neill zijn zoon, door de manier waarop het leger hem behandelt. ‘Wat moet je doen als je uit het leger komt na zo’n staat van dienst? Bij Walmart gaan werken?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.