Dit is de controversiële Britse wet die terrorisme moet weren

25 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May legt deze week een nieuwe Anti-Terrorisme en Veiligheidswet voor. Het wetsvoorstel van May krijgt flink wat kritiek van privacy- en mensenrechtenactivisten.

Maandag zei May dat de terreurdreiging van Islamitische Staat (IS) de grootste is die Groot-Brittannië sinds de 9/11-aanslagen in de Verenigde Staten heeft gekend.

Types

De Britse minister is ook bezorgd omdat onder terroristen steeds meer verschillende types voorkomen. Zo spreekt zij bijvoorbeeld haar zorgen uit over de zogenaamde lone wolves, gewelddadige individuen die op eigen houtje handelen.

Ze gaf aan dat extremisten op verschillende fronten een probleem vormen en onthulde dat sinds de terroristische aanslag op de Londense metro in 2005, veertig mogelijke aanvallen zijn verhinderd. Volgens haar is de kans op een aanval op eigen bodem groter dan ooit en ze wil er ‘alles aan doen’ om ervoor te zorgen dat Britse jihadstrijders in Syrië en Irak niet terug kunnen keren naar Groot-Brittannië.

Gegevens

Hoe ziet het wetsvoorstel van May eruit? Het voorziet onder meer in de mogelijkheid paspoorten van terreurverdachten in te trekken, verdachten te dwingen te verhuizen en internetproviders te dwingen gegevens van gebruikers op te slaan en te tonen wanneer er sprake is van een significante verdenking. Ook wordt het betalen van losgeld aan terroristen strikt verboden door deze wet.

Daarnaast schrijft de wet voor dat scholen aansprakelijk gesteld kunnen worden wanneer zij radicalisering van leerlingen niet aanpakken of wanneer zij extremisten niet verbieden propaganda op school te verspreiden.

Kritiek

Privacy-activisten uiten flink kritiek op het wetsvoorstel, schrijft de Britse krant The Independent. Ze noemen het een ‘recept voor onrechtvaardigheid’. Vooral op het voorstel om internetgegevens op te slaan wordt fel gereageerd.

Daarnaast zijn mensenrechtenorganisaties bang dat de kloof tussen Britse moslims en niet-moslims door deze wet wordt vergroot en dat moslims hierdoor meer kans lopen om op straat aangevallen te worden.

Britse onderwijsvakbonden willen verder niet dat er van scholen verwacht gaat worden dat zij de ‘rol van de politie over gaan nemen’. Scholen weten vaak niet precies hoe ze radicalisering tegen moeten gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.