buitenland

Deze plannen van Obama moeten strijd tegen IS impuls geven

07 november 2014Leestijd: 2 minuten

Terwijl de luchtaanvallen op IS onverminderd doorgaan, willen de Verenigde Staten op de grond een doorbraak forceren. Maar van Amerikaanse ‘laarzen op de grond’ is nog altijd geen sprake.

De Amerikanen gaan nog eens 1.500 militairen naar Irak sturen, meldt het Witte Huis vrijdag.

Deze soldaten zullen het Iraakse leger gaan trainen en adviseren, maar zelf geen gevechtsacties uitvoeren tegen de terroristen van Islamitische Staat (IS).

Trainingscentra

Er gaan vooral soldaten naar de westelijk gelegen provincie Anbar, waar de terreurbeweging aan een opmars bezig is. Verder wil Washington in het noorden, westen en zuiden van Irak trainingscentra opzetten waar twaalf Iraakse brigades en drie brigades van Koerdische peshmerga zullen worden getraind.

Obama vraagt het Congres om 5,6 miljard dollar (4,5 miljard euro) voor de operaties tegen IS. Daarvan is 3,4 miljard direct bestemd voor de Amerikaanse campagne in de lucht, schrijft TIME. De troepenzending betekent dat het aantal militairen verdubbelt: er zijn nu al zo’n al 1.400 Amerikaanse militairen in het Arabische land aanwezig.

Kobani

Intussen gaan ook de luchtaanvallen onverminderd door. De anti-IS-coalitie heeft de afgelopen drie dagen IS opnieuw flink bestookt met bommen.

In Syrië werden acht aanvallen uitgevoerd, in Irak zes, aldus het Amerikaanse leger. Van die acht bombardementen in Syrië waren er zeven bij de stad Kobani, waar al tijden zwaar gevochten wordt. Bij de achtste Syrische luchtaanval werd een grote lading wapens van IS vernietigd.

Drone

Maar er vallen niet alleen bommen op IS-doelen, maar ook op andere terroristische en jihadistische bewegingen. Donderdag maakte een Amerikaanse drone waarschijnlijk een einde aan het leven van een Franse jihadist, een beruchte bommenmaker voor Al-Qa’ida in Syrië.

De jihadist, David Drugeon (25), maakte volgens CNN deel uit van de radicaalislamitische groep Khorasan. De beweging zou mogelijk nog gevaarlijker zijn dan Islamitische Staat (IS) en grote bedreiging zijn voor het Westen, al is er nog altijd maar weinig bekend over deze mysterieuze organisatie. Drugeon gold als een belangrijk figuur binnen de terreurbeweging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.