Deze Bollywood-ster krijgt 26 jaar celstraf wegens godslastering

26 november 2014Leestijd: 2 minuten

In Pakistan is een bekende Bollywood-actrice veroordeeld tot een celstraf van 26 jaar wegens blasfemie. De actrice zou de profeet hebben beledigd door op te treden in een tv-show waar het huwelijk van de dochter van profeet Mohammed werd nagespeeld.

Bollywood-actrice Veena Malik was in haar woonplaats Dubai toen in haar geboorteland Pakistan het vonnis werd uitgesproken: 26 jaar celstraf wegens blasfemie.

Misdaad

Haar ‘misdaad’, in de ogen van de rechtbank in de stad Gilgit, was een optreden in een ochtendprogramma op de grote Pakistaanse tv-zender Geo TV. Samen met haar man danste ze in de show waarin het huwelijk van de dochter van profeet Mohammed werd nagebootst.

Het was één van de zeldzame bezoekjes aan haar geboorteland en dat zal ze voorlopig wel zo willen houden. Want de rechtbank beoordeelde het optreden van Malik en haar man als een ‘kwalijke daad van godslastering’. Beiden moeten 26 jaar de gevangenis in en een boete betalen. Ook de producer van het programma krijgt straf.

Persoonlijk

Malik vermoedt dat de uitspraak persoonlijk is gericht tegen haar en haar man. Zelf stond ze enige tijd geleden ontkleed en in uitdagende pose op de cover van een mannenblad. Haar man, Asad Bashir Khan, is de directeur van de grootste mediagroep in Pakistan.

Malik heeft vertrouwen in een goede afloop in hoger beroep en is bereid terug naar Pakistan te gaan voor de rechtszaak. ‘Ik heb de problemen in mijn leven altijd recht in de ogen gekeken,’ zei ze tegen The Independent. ‘Ik weet zeker dat ik niets verkeerds heb gedaan’.

Godslastering

In het islamitische Pakistan worden vaker hoge straffen uitgesproken wegens godslastering. Begin dit jaar werd een Schotse man ter dood veroordeeld omdat hij zich voordeed als de profeet. Dat de man een ernstige vorm van paranoïde schizofrenie heeft, deed daar volgens de rechter niets aan af.

Ook een geestelijk gehandicapt meisje werd eerder ter dood veroordeeld wegens het ‘ontheiligen’ van de Koran. Dit laatste ging zelfs de Ulema-raad, een koepelorgaan van onder meer fundamentalistische islamitische geestelijken, te ver. Zij hebben aan de bel getrokken vanwege de vele uit de hand gelopen straffen wegens godslastering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.