Deze Arabische landen beramen alliantie tegen moslimextremisme

03 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het bondgenootschap moet samen op gaan treden in landen als Jemen en Libië. Ook is het de bedoeling dat tegenwicht wordt geboden aan de groeiende macht en invloed van Iran.

Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit willen de handen ineenslaan, melden bronnen bij het Egyptische leger maandag. De nieuw te vormen alliantie zou losstaan van de Amerikaanse anti-IS-coalitie, die luchtaanvallen uitvoert op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak – waar de Arabische landen overigens ook bij zijn aangesloten.

Het bondgenootschap moet tegenwicht bieden aan de groeiende macht en invloed van Iran, maar ook willen de vier landen militair gaan optrekken in landen als Jemen en Libië. Waarom juist hier?

Jemen

In het armste land op het Arabische schiereiland ontbreekt feitelijk elk centraal gezag. De afgelopen weken zijn de Houthi’s, sjiitische rebellen uit het noorden van Jemen, opgestoomd in zuidelijke richting. Daarbij hebben zij de hoofdstad en tevens regeringscentrum Sana’a ingenomen.

Inmiddels zouden ze daar weer uit zijn vertrokken en een akkoord hebben gesloten met de regering, dat de politieke onrust en chaos in het land moet zien te beteugelen.

De in meerderheid soennitische bevolking heeft sterke vermoedens dat het sjiitische bewind van Iran achter de rebellen zit en dat de ayatollahs hen steunen met geld en wapens. Dat is ook de angst van de machtige buur van Jemen, Saoedi-Arabië, dat in Iran een aartsvijand ziet. In Jemen zijn ook terreurcellen van Al-Qa’ida actief. Die terroristen bedreigen niet alleen de Jemenitische regering, maar vechten ook met de Houthi’s.

Libië

Ook in dit olierijke Noord-Afrikaanse land is het chaos troef. Radicaalislamitische milities vechten er met meer gematigde, seculiere groeperingen om de macht. Door het geweld en het machtsvacuüm – centraal gezag ontbreekt – staat het land al een tijdje op instorten.

Daar komt het toenemende gevaar van IS bij. Aanhangers van de terreurbeweging, die geworteld is in Syrië en Irak, laten steeds vaker van zich horen. Zo viel eind oktober de stad Derna, niet ver van het islamistische bolwerk Benghazi, ten prooi aan IS-fanaten. De opmars van terroristische en islamistische bewegingen is tegen het zere been van de oosterbuur, het Egypte van president en oud-generaal Abdel Fatah al-Sisi.

Die vreest dat extremisten aan de Libische kant van de grens gaan samenwerken met Egyptische jihadisten. Daarom heeft de Egyptische luchtmacht afgelopen tijd bommen laten vallen op doelen in Libië, overigens samen met de Verenigde Arabische Emiraten – een samenwerking die gezien het nieuws van vanavond klaarblijkelijk goed is bevallen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.