‘Complot tegen Britse koningin’: wat waren terroristen van plan?

08 november 2014Leestijd: 2 minuten

Net op tijd zou de Britse politie een terroristische samenzwering tegen koningin Elizabeth onschadelijk hebben gemaakt. Vier verdachten zijn vrijdagnacht opgepakt en zitten voorlopig vast.

Dat schrijft de Britse tabloid The Sun zaterdag op basis van bronnen bij de politie.

Mes

De vermeende terroristen, tussen de 19 en 27 jaar, zouden de koningin zondag met een mes willen doden tijdens een militaire herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Londen. De verdachten zouden ook vuurwapens hebben.

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de samenzwering iets te maken heeft met de dreiging van Islamitische Staat (IS) of terugkerende jihadisten, schrijft de BBC.

De 88-jarige koningin en premier David Cameron zijn op de hoogte gebracht van een mogelijke aanval. Maar de vorstin laat zich allerminst afschrikken. Ze zal morgen gewoon naar de herdenking komen en de eerste krans leggen na de twee minuten stilte ter herdenking van de vele oorlogsdoden tussen 1914 en 1918. Die dag wordt in Groot-Brittannië Remembrance Day genoemd.

Boomstam

De Britse koningin is eerder doelwit geweest van een aanslag. In 1970 hadden aanslagplegers een boomstam gelegd op een spoor in Australië waar het koninklijk paar, Elizabeth II en haar man Philip, met de trein over reden, schrijft The Daily Mail.

Het was de bedoeling dat de trein zou ontsporen, maar de trein reed daar niet snel genoeg voor. Het koninklijk paar is toen lange tijd niet op de hoogte gebracht van de moordpoging, omdat het de Australische regering in verlegenheid zou brengen, weet de Britse krant.

Dreiging

De afgelopen tijd hebben de Britse inlichtingen- en veiligheidsdiensten meerdere personen opgepakt die werden verdacht van terroristische activiteiten. Begin oktober werd ook al een viertal in de kraag gevat. De mannen waren van plan een aanslag te plegen in Londen uit naam van de terreurorganisatie IS.

De Britse hoofdstad heeft in het verleden te maken gehad met dit soort aanslagen. Vorig jaar brachten twee terroristen een Britse militair op beestachtige wijze om het leven. De twee radicaalislamitische daders waren boos over de Brits-Amerikaanse missie in Irak.

Onlangs bleek dat de dreiging van terreur in het Verenigd Koninkrijk veel groter was dan aanvankelijk werd gedacht. Alleen al in de Britse hoofdstad zouden veiligheidsagenten duizenden terreurverdachten in het vizier hebben, zei de Londense burgemeester Boris Johnson. ‘We zijn in Londen heel erg waakzaam en zeer bezorgd. Elke dag zijn de veiligheidsdiensten betrokken bij duizenden operaties.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.