Boosheid over Iraans dreigement tijdens overleg kernprogramma

11 november 2014Leestijd: 2 minuten

De bijeenkomst tussen Iran, de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) in Oman werd verstoord door een absurde tweet van ayatollah Ali Khamenei dit weekeinde. De gesprekken ter voorbereiding van het slotoverleg in Wenen over nucleaire installaties in Iran hebben niets opgeleverd.

De gesprekken ter voorbereiding van het slotoverleg in Wenen over nucleaire installaties in Iran hebben niets opgeleverd. De bijeenkomst in de Oostenrijkse hoofdstad is later deze maand.

Stroef

‘We kunnen niet duidelijk zeggen of we nu voor- of achteruitgang hebben geboekt, zei de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghi na de tweedaagse top in de Golfstaat. Ook de Amerikanen noemen de bijeenkomst niet erg succesvol.

Jen Psaki, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde de onderhandelingen ‘stroef, direct en ernstig’. De deelnemende partijen, met John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammed Jawad Zarif en EU-onderhandelaar Catherine Ashton, zouden niet dichter bij een oplossing zijn gekomen voor het conflict dat nu al bijna twaalf jaar duurt.

Op 18 november komen alle partijen, met ook vertegenwoordigers van China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland in de Oostenrijkse hoofdstad bijeen voor een laatste ontmoeting. Voor 24 november willen ze een oplossing hebben bereikt.

Gewapend verzet

De vergadering werd overschaduwd door een tweet die ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van de Islamitische Republiek, dit weekeinde verstuurde. Hij lanceerde via zijn twitteraccount een plan om Israël te vernietigen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In negen vragen legde hij uit waarom en hoe het ‘neppe zionistische bewind’ moet worden vernietigd. Khamenei pleitte voor een ‘referendum’ dat over de toekomst van het gebied moet beslissen. In de tussentijd is het ‘gewapende verzet’ tegen de zionisten een goed alternatief, aldus de ayatollah. De Westelijke Jordaanoever moet net als de Gazastrook tot op de handen toe worden bewapend, vindt hij.

Steunpilaar

Israël heeft furieus gereageerd op de nieuwste bedreiging vanuit Iran richting de Joodse staat, schrijft CNN. Dit plan tot de vernietiging van Israël laat zien dat de wereldmachten geen deal moeten sluiten met het Iraanse regime, ondanks het feit dat er een deadline aan zit te komen, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag. Iran ‘promoot internationaal terrorisme’, zei hij.

Israël ziet een mogelijk kernwapen in handen van de Iraniërs als een levensgroot gevaar, getuige de laatste dreigende woorden uit Teheran. Daarnaast is het islamitische bewind een steunpilaar van terreurbeweging Hamas.

Iran heeft zelf altijd ontkend uit te zijn op een kernwapen en claimt dat het alleen maar nucleaire energie voor vreedzame doeleinden wil opwekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.