Zweden in de ban van mysterieuze ‘Nederlandse’ onderzeeër

20 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Het Zweedse leger zoekt al sinds vrijdag naar een ‘mysterieuze onderzeeër’ die mogelijk in de problemen is geraakt. Ze zoeken naar bewijs voor een potentiële buitenlandse onderwateroperatie.

De zoekactie heeft plaats in de Oostzee, tot vijftig kilometer voor de kust van Stockholm. Zondag gaf het Zweedse leger een foto vrij waarop de vermiste onderzeeër mogelijk te zien is. Meer dan tweehonderd Zweedse militairen doen mee aan de speuractie naar de onderzeeër, zo meldt The Telegraph.

Nederland

Zweden wil nog geen land aanwijzen, maar mogelijk komt de dreiging uit Rusland. Zweedse media melden dat militairen donderdag en vrijdag Russische noodsignalen hebben opgepikt. Daarna zou een onderzeeër gespot zijn in de baai Kanholmsfjrden. Zweden sprak in september al van een ‘serieuze dreiging’ toen twee Russische gevechtsvliegtuigen het Zweedse luchtruim binnenkwamen.

Volgens het Russische ministerie van Defensie is de vermiste onderzeeër ‘waarschijnlijk’ van de Nederlandse marine, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Marineschepen

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat er een onderzeeër in nood is, maar toch vaart er volgens Zweedse media zondag een geheim Russisch schip richting Zweden om te zoeken naar de onderzeeër. De ‘Professor Logatsjev’ zou zaterdagavond de haven van Sint-Petersburg hebben verlaten op zoek naar de onderzeeër.

Drie Nederlandse marineschepen zouden dat schip schaduwen. Het gaat om een fregat, een patrouilleschip en een bevoorradingsschip. Het ministerie van Defensie ontkent de schaduwoperatie en zegt dat de schepen in kwestie op weg zijn naar Nederland na een oefening in de Oostzee.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.