Zorgt gasakkoord voor toenadering Oekraïne en Rusland?

31 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Oekraïne is verzekerd van de levering van gas door Rusland de komende wintermaanden. De twee buurlanden hebben donderdag, samen met de Europese Unie (EU), een akkoord gesloten.

Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt. Afgevaardigden van de twee landen zijn in Brussel met de ministers van Energie van Oekraïne (Yoeri Prodan) en Rusland (Alexander Novak) om een oplossing te vinden voor de gasruzie, die al maanden speelt.

Schulden

Zowel Rusland als Oekraïne wordt er beter van: Oekraïne krijgt tot maart 2015 gas en Rusland krijgt ervoor betaald. Oekraïne gaat volgens de Duitse Europees Commissaris Günther Oettinger (Energie) 385 dollar betalen per 1.000 kubieke meter Russisch gas. Rusland levert het gas tegen vooruitbetaling.

Om aan oude schulden te voldoen, betaalt Oekraïne tot het einde van het jaar 3,1 miljard dollar aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Oekraïne, en grote delen van de Europa, zijn goeddeels afhankelijk van gas uit het land van president Vladimir Poetin.

Crisis

Het gas dat naar de EU stroomt, wordt vooral via Oekraïne gedistribueerd. Nederland is een van de landen die het minst afhankelijk is van Russisch gas, maar er zijn ook EU-lidstaten die relatief veel gas afnemen. Dat zijn bijvoorbeeld Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk en Griekenland.
Een nieuwe energiecrisis deze winter is met de handtekening onder het akkoord waarschijnlijk afgewend. In juni dit jaar meldde het Kremlin nog dat aan Oekraïne vanwege de miljardenschuld alleen nog gas zou worden geleverd tegen vooruitbetaling. Oekraïne wilde niet betalen, omdat het land vindt dat het Russische staatsbedrijf Gazprom een te hoge prijs vraagt.

Signaal

Oettinger zei in de Belgische hoofdstad dat het akkoord wellicht het eerste signaal is dat de verhouding tussen Moskou en Kiev weer iets beter wordt.

De afgelopen maanden waren de buurlanden in een hoogoplopend conflict verwikkeld over de aansluiting van de Krim bij Rusland en de oorlog tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Kiev beschuldigt Moskou van steun aan de rebellen, bijvoorbeeld door de levering van (zware) wapens.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie en ook bij de ondertekening aanwezig, sprak van ‘een belangrijke stap voor onze gemeenschappelijke energiezekerheid op het Europese continent’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.