Zo wil Noord-Korea een rechtszaak voorkomen

29 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

De VN-rapporteur voor Noord-Korea wil het land naar het Internationaal Strafhof sturen voor misdaden tegen de menselijkheid. Pyongyang reageert niet zoals gewoonlijk door alle deuren dicht te slaan, maar zet een waar PR-circus op touw.

Marzuki Darusman, de speciale VN-rapporteur die zich bezighoudt met mensenrechtenschendingen in Noord-Korea, bracht dinsdag een vernietigend rapport uit over het dictatoriale land.

Het rapport volgt een half jaar na een eerder VN-rapport, dat een heel scala aan mensenrechtenschendingen blootlegde.

Typisch Noord-Koreaanse elementen als hersenspoeling, marteling, uithongering en gevangenisstraffen voor ‘misdaden’ zoals kritiek op het systeem en ‘stiekem’ Christendom werden in het rapport uitgelicht.

Gealarmeerd

Om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un of een van zijn afgezanten voor het Internationaal Strafhof te krijgen is een verwijzing van de VN-Veiligheidsraad nodig. De kans dat dit gebeurt is klein, omdat de permanente leden Rusland en China zo’n doorverwijzing waarschijnlijk zullen vetoën.

Toch lijkt het VN-rapport een keerpunt voor Noord-Korea met zich mee te brengen. Het land staat bekend om zijn normaal gesproken nonchalante houding naar de mening van de rest van de wereld toe en een weigert over het algemeen om te laten zien hoe het er in het land aan toe gaat.

Traditioneel dreigt Pyongyang zich terug te trekken uit nucleaire onderhandelingen wanneer het onderwerp van mensenrechten in Noord-Korea wordt genoemd.

Maar nu lijkt het erop dat het land oprecht gealarmeerd is door de uitkomst van het rapport. Ze willen voorkomen dat Kim Jong-un of andere Noord-Koreanen voor het Strafhof in Den Haag moeten verschijnen. Noord-Koreaanse diplomaten en propagandisten gooien het nu over een andere boeg: ze gaan actief in discussie met critici.

Landverraders

Zo was er zowaar een Noord-Koreaanse delegatie aanwezig op een panelvergadering in New York over mensenrechtenschendingen in het autoritaire land.

Tijdens de vergaderingen spraken twee Noord-Koreanen die het land zijn ontvlucht over hun ervaringen met het streng communistische regime.

De leider van de Noord-Koreaanse delegatie  noemde hun verklaringen deel van een ‘complot van de Verenigde Staten en andere vijanden om ons politieke en sociale systeem te doen vallen’. Ook maakten Noord-Koreaanse ambtenaren tijdens de bijeenkomsten video-opnamen van de twee ‘landverraders’. Aanwezigen noemden dit een duidelijke poging om de twee te intimideren, zo schrijft The Washington Post.

Filmpje

Pyongyang heeft verder een filmpje uitgebracht met de titel ‘Lie and Truth’, waarin de vader van de Noord-Koreaanse vluchteling Shin Dong-hyuk vertelt dat de getuigenissen van zijn zoon niet echt zijn.

Shin werd geboren in een Noord-Koreaans gevangenenkamp en ontvluchtte op 22-jarige leeftijd het regime. Hij is nu een van de meest prominente Noord-Korea-critici.

Op zijn Facebook-pagina laat Shin weten dat hij blij is dat zijn vader nog leeft. Hij was namelijk in de veronderstelling dat hij dood was. Hij hoopt dat zijn vader niet al te veel martelingen hoeft te doorstaan als resultaat van de kritiek die hijzelf uit op het Noord-Koreaanse regime.

Wanhoopspoging

Voordat VN-Rapporteur Darusman zijn rapport uitbracht, werd hij door de Noord-Koreaanse regering uitgenodigd om het land te komen bezoeken. Dit is een aparte verandering voor het normaal gesproken gesloten land: analisten en vluchtelingen denken dan ook dat dit een wanhoopspoging is van de Noord-Koreaanse regering om aan een aanklacht voor misdaden tegen de menselijkheid te ontkomen.

Volgens Chosun Ilbo, de grootste krant van Zuid-Korea, bereidt Noord-Korea zich momenteel voor op buitenlands bezoek door politieke gevangen uit het beruchte Yodok concentratiekamp naar andere plekken te verplaatsen zodat het lijkt alsof Yodok slechts een ‘collectieve boerderij’ is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.