Zo slaat Israël terug na aanval van Hezbollah bij grens

07 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Terreurbeweging Hezbollah claimt dat het verantwoordelijk is voor twee explosies bij Har Dov, op de grens tussen Israël en Libanon, dinsdag. Daarbij raakten zeker twee Israëlische militairen gewond.

Het Israëlische leger reageerde onmiddellijk met artillerievuur op twee stellingen van de sjiitische terreurorganisatie in het zuiden van Libanon. De regering in Jeruzalem houdt de Libanese regering – en Hezbollah  – verantwoordelijk voor de aanval. Die is een ‘flagrante schending van de Israëlische soevereiniteit’, zei legerwoordvoerder Peter Lerner. We zullen er alles aan doen om de veiligheid aan de noordelijke grens te waarborgen,’ zei hij.

Klinkende overwinning

Volgens Israëlische deskundigen hebben de nieuwe schermutselingen te maken met de burgeroorlog in buurland Syrië. Strijders van Hezbollah vechten daar zij aan zij met het bewind van Bashar al-Assad, onder meer tegen het soennitische Jabhat al-Nusra, gelieerd aan Al-Qa’ida, en Islamitische Staat.

Het radicaalislamitische Hezbollah van geestelijke Hassan Nasrallah is al jarenlang een bondgenoot van Damascus. In april zei Nasrallah nog dat, dankzij de steun van zijn organisatie, Assad een klinkende overwinning heeft geboekt op de rebellen en terroristen die zijn regime bestrijden.

Zomeroorlog

Het was de eerste keer dat Hezbollah de verantwoordelijk claimde voor een aanslag tegen Israëlische troepen sinds de zomeroorlog van 2006, die in totaal 34 dagen duurde. De oorzaak voor het korte, maar hevige conflict waren raketten die, vanuit Libanon, neerkwamen op dorpen en steden in het noorden van Israël, waarbij meerdere militairen om het leven kwamen.

De situatie escaleerde toen twee militairen werden gegijzeld en door de extremisten werden meegenomen naar het binnenland van Libanon. Israël ging daarop over tot een militaire campagne tegen doelen van Hezbollah en de Libanese infrastructuur.

Ook trokken Israëlische troepen het zuiden van Libanon binnen om een einde te maken aan de beschietingen aan de grens. Bij het geweld kwamen meer dan 1.000 Libanezen en 165 Israeliërs om het leven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.