Wat willen de Russische hackers van JPMorgan?

09 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse veiligheidsdiensten onderzoeken het datalek bij JPMorgan Chase en minstens dertien andere financiële instellingen van afgelopen zomer. Het gebrek aan duidelijke resultaten van het onderzoek zorgt voor onrust bij de Amerikaanse autoriteiten.

Bij de hacks werden grote hoeveelheden gegevens buitgemaakt. Drie maanden na de hacks is het nog steeds niet duidelijk wie ze precies heeft uitgevoerd en waarom. Het lijkt er niet op dat er geld is gestolen.

De onderzoeken maken deel uit van nieuw beleid van de Amerikaanse overheid waarbij cyberveiligheid als topprioriteit wordt gezien. Donderdag meldt Bloomberg dat nog minstens dertien andere financiële instellingen slachtoffer zijn geworden van dezelfde hackers.

Onzekerheid

Na uitgebreid onderzoek naar de uit Rusland afkomstige hack bij JPMorgan heeft de Amerikaanse president Barack Obama nog altijd geen antwoord gekregen op zijn meest prangende vraag: wat was het motief?

De Amerikaanse autoriteiten vroegen zich af of het om ordinaire diefstal ging of om een mogelijke wraakactie van de Russische president Vladimir Poetin tegen de door Rusland ingestelde sancties van de VS. Het antwoord was: ‘We weten het nog steeds niet zeker.’ Dat schrijft The New York Times.

Onrust

De FBI verricht nog onderzoek naar de datalekken en heeft het IP-adres dat is gebruikt om JPMorgan te hacken ook gecheckt bij andere instellingen. Minstens vijf andere banken, waaronder Citigroup, HSBC en Bank of the West, ontdekten dat hetzelfde IP-adres ook bij hen had geprobeerd door te breken.

De Amerikaanse autoriteiten zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de cyberaanvallen. Het feit dat er op zulke grote schaal aanvallen zijn gepleegd, zelfs bij zeer goed beveiligde financiële instellingen, en dat de daders na uitgebreid onderzoek nog steeds niet zijn getraceerd, zorgt voor onrust bij de Amerikanen.

Michael Rogers, hoofd van de Amerikaanse National Security Agency, verklaart in een interview dat het feit dat criminelen zonder enig gevolg zulke aanvallen kunnen plegen, een van de grootste uitdagingen van deze tijd is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.