Waarom Turkije de grens moet openen voor Koerdische vrijwilligers

10 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Islamitische Staat (IS) zou nu 40 procent van de grensstad Kobani in handen hebben, waaronder een deel waar het lokale bestuur gevestigd is. Daarmee komen de terroristen steeds dichter bij de Turks-Syrische grens.

Ondanks de luchtaanvallen van de Amerikanen, komt IS dichterbij het innemen van de overwegend Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië. De Verenigde Naties (VN) roept Turkije vrijdag op om de grens open te stellen voor vrijwilligers die de Koerden kunnen helpen.

Passief

De speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura deed vrijdag een beroep op Turkije om de grenzen open te stellen voor Koerdische vrijwilligers die vanaf Turkije naar Kobani willen om de Koerdische troepen te versterken.

De Mistura waarschuwt dat er nog minstens 500 burgers – waarvan veel ouderen – vastzitten in Kobani, die mogelijk afgeslacht kunnen worden als IS de stad overneemt.

Turkije neemt nog altijd een passieve houding aan ten opzichte van Kobani. Donderdag drong de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg er in Ankara op aan dat het land nu eindelijk eens actie moet ondernemen.

Turkije probeert al geruime tijd voor elkaar te krijgen dat de internationale coalitie tegen IS een bredere strategie aanneemt waarin ook de regering van de Syrische president Bashar al-Assad ook een doelwit vormt.

Grens

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en andere lokale bronnen, beschiet IS vrijdag een grenspost bij de grens tussen Syrië en Turkije.

Het doel van IS is ervoor te zorgen dat Kobani wordt omsingeld en Koerdische strijders niet meer in staat zijn om de stad te betreden of te verlaten, meldt The Wall Street Journal in een videoreportage.

Munitie

Turkije heeft controle over de aanvoerroutes voor de bewapening van de Koerdische strijders in Kobani. De routes worden steeds smaller en de munitie van de Koerden begint op te raken, laat Bloomberg weten.

Het is de vraag hoe lang de Koerden nog stand kunnen houden tegen IS, zonder dat zij adequate wapens geleverd kunnen krijgen.

Volgens Britse experts is IS de rijkste terreurorganisatie ter wereld en is dit ook af te zien aan hun wapens. IS heeft het grootste gedeelte van hun bewapening buitgemaakt van het Iraakse leger.

Demonstraties

Er werd donderdag weer volop geprotesteerd in Turkije. De Koerdische demonstranten zijn het zat dat de regering niet genoeg actie onderneemt om Kobani te redden.

Bij demonstraties in Ankara bekogelden demonstranten politieagenten met stenen en molotovcocktails. De politie reageerde door waterkanonnen en traangas af te vuren op de demonstranten.

In Den Haag demonstreerden vrijdag 200 tot 300 Koerden om aandacht te vragen voor de situatie in Kobani. De demonstratie verliep rustig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.