Waarom rechter kiest voor ‘barmhartige’ straf voor Pistorius

21 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Na een rechtszaak van zeven maanden is het vonnis dan eindelijk daar: de gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius (27) is dinsdag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Het vonnis van de rechter luidde ‘dood door schuld‘. De aanklager had een gevangenisstraf van minimaal tien jaar geëist tegen Pistorius. De verdediging had aangedrongen op hooguit huisarrest. Het werd dus een gevangenisstraf van vijf jaar.

Verder werd de atleet veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar, wegens inbreuk op de Zuid-Afrikaanse wapenwetgeving.

Barmhartig

Er stond rechter Thokozile Masipa een moeilijke taak te wachten. Er bestaat in Zuid-Afrika geen minimumstraf voor ‘dood door schuld’, waardoor er in principe veel verschillende veroordelingen mogelijk waren voor Pistorius.

Masipa zei dat ze huisarrest een te lage straf vond, maar dat ze wel van mening was dat in de eis van de aanklager ‘het element van barmhartigheid’ ontbrak. Verder dacht Masipa dat het niet geven van een gevangenisstraf aan Pistorius een verkeerd signaal zou geven aan de Zuid-Afrikaanse gemeenschap.

Pistorius’ verdediging had eerder al gezegd dat de atleet het, vanwege zijn handicap (Pistorius mist beide onderbenen) en zijn fragiele mentale staat, erg moeilijk zou hebben in een Zuid-Afrikaanse gevangenis.

Rechtvaardig

Hiermee komt de rechtszaak – die in totaal zeven maanden duurde – eindelijk ten einde. Pistorius schoot vorig jaar op Valentijnsdag zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Hij heeft steeds volgehouden dat hij dacht dat het om een inbreker ging. Masipa had eerder al geoordeeld dat er van moord geen sprake was.

De advocaat van de familie Steenkamp sprak van een ‘juiste en rechtvaardige straf’. Pistorius zelf toonde weinig emotie tijdens zijn veroordeling. Hij schudde de hand van zijn oom Arnold, waarna hij door de politie werd weggevoerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.