Waarom Amerika zweeg over chemische wapens in Irak

15 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse regering heeft verzwegen dat het leger ongeveer vijfduizend chemische wapens heeft ontdekt en vernietigd tijdens de oorlog in Irak.

Verder blijkt dat Amerikaanse en Iraakse militairen tijdens de oorlog (2003-2011) zijn blootgesteld aan chemische wapens van de Iraakse dictator Saddam Hussein. Dat meldt The New York Times op basis van documenten van inlichtingendiensten en interviews met tientallen Amerikaanse en Iraakse regeringsmedewerkers.

Misselijk

Tijdens de ontruiming van de chemische wapens kwamen in totaal zeker zeventien Amerikanen en zeven Iraakse politiemensen in aanraking met onder meer zenuwgas en mosterdgas.

De ondervraagde soldaten zeiden dat ze onder meer oude raketkoppen en omhulsels oppikten, en verplaatsten met militaire voertuigen. Pas nadat ze de schadelijke stoffen roken of misselijk werden, kwamen ze erachter dat het chemische wapens waren. Vaak brachten de soldaten de chemische wapens zelf tot ontploffing; iets dat normaal gesproken door specialisten wordt gedaan.

Amerikaanse militairen mochten niet uit de school klappen over de gevonden chemische wapens. ‘Niets bijzonders,’ was altijd het antwoord van oud-majoor Jarrod Lampier op de vraag of ze iets hadden gevonden.

Ook de medische behandeling van gewond geraakte militairen liet te wensen over. Een Amerikaanse sergeant zegt dat hij geen toestemming kreeg om naar het ziekenhuis te gaan, nadat hij brandwonden had opgelopen door contact met mosterdgas.

Oude wapens

Er zijn verschillende redenen waarom de regering van George W. Bush de ontdekking van de wapens, en de incidenten daarmee, niet openbaar maakte. Ten eerste ging het om oude, verroeste chemische wapens, ooit door Hussein verkregen voor gebruik in de Irak-Iran oorlog (1980-1988). Dit waren niet de weapons of mass destruction, op grond waarvan Bush in 2002 opriep tot de invasie van Irak. Alle wapens die zijn gevonden, waren verkregen voor 1991.

Daarnaast zouden de gewonde soldaten tonen dat de Amerikaanse inlichtingendienst niet goed op de hoogte was van de situatie in het gebied. Ook waren de wapens grotendeels ‘gebouwd in samenwerking met het Westen’, meldt The New York Times; de meeste waren zelfs in de Verenigde Staten ontworpen.

De Amerikaanse krant waarschuwt dat de geheimzinnigheid van de regering een patroon kent: ‘In de oorlog in Irak zijn de Amerikaanse ontdekkingen van chemische wapens nooit goed gecommuniceerd naar de buitenwereld en binnen het leger. Dit kan weleens gevaarlijke gevolgen hebben nu Islamitische Staat de grond in handen heeft waar veel van de chemische wapens gevonden zijn.’