‘Veel Russische bommenwerpers in EU-luchtruim’: hoe zit dat?

30 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De NAVO heeft sinds dinsdag naar verluidt zeker negentien Russische toestellen onderschept, die ver buiten het Russische luchtruim zouden hebben gevlogen.

Dat meldt de NAVO in een verklaring.

Provocatie

Woensdagochtend onderschepten Noorse F-16’s acht Russische bommenwerpers en tankvliegtuigen boven de Noordzee. De NAVO zag zes van de vliegtuigen terugkeren naar het noorden van Rusland. Twee Bear-bommenwerpers uit de Russische formatie vlogen door en werden later nog opgevangen door Britse en Portugese straaljagers boven de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

Er werden ook Russische straaljagers gezien boven de Zwarte Zee. De Turkse luchtmacht hield hen daar in de gaten. Ten minste zes toestellen zouden een nucleaire lading hebben gehad, schrijft Financial Times.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie sprak woensdag van ‘voortdurend provocatief gedrag’ van de Russen in Europa. Ook Nederlandse F-16’s komen overigens geregeld in actie om Russische bommenwerpers te onderscheppen.

Koude Oorlog

Het bondgenootschap maakt zich zorgen over deze ‘ongewone’ vluchten, omdat de vliegtuigen een gevaar zouden zijn voor de burgerluchtvaart. De vliegtuigen maakten geen gebruik van transponders en onderhielden geen radiocontact met de civiele luchtverkeersleiding.

‘Het lijkt een beetje op wat we in de Koude Oorlog hebben gezien. Ik denk dat we ons hoofd een beetje koel moeten houden,’ zegt Tweede Kamerlid Han Ten Broeke (VVD) tegenover WNL-tv-programma Vandaag de Dag.

Hij wijst erop dat omgekeerd ook de NAVO eigen activiteiten verricht, met onder meer toenemende patrouilles bij Russisch grondgebied. ‘Aan beide kanten zie je het gebeuren.’ De NAVO is met flink wat materieel aanwezig in bijvoorbeeld de Baltische staten, naar aanleiding van de Russische betrokkenheid bij het conflict rond Oekraïne.

Volgens Russia Today is er weinig aan de hand. De Russische toestellen hebben geen grenzen overschreden en elk toestel bleef in het internationale luchtruim, meldt de Russische tv-zender.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.