Turkije helpt coalitie in strijd tegen IS, militaire bases open

13 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het lijkt erop dat Turkije toch meer gaat doen om de anti-IS-coalitie te helpen. Het land heeft zijn militaire bases beschikbaar gesteld voor internationale coalitie, voor het uitvoeren van luchtaanvallen.

Veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten Susan Rice zegt tegen NBC News dat de Amerikanen blij zijn met het besluit. Onder meer de basis in Incirlik in het zuiden van Turkije zal worden gebruikt.

Trainen

Turkije is zeer terughoudend als het gaat om de militaire strijd tegen IS, hoewel Turkije en Syrië buurlanden zijn. Ook zouden de Amerikanen op de militaire bases in Turkije ‘gematigde rebellen’ mogen trainen.

NAVO-lid Turkije heeft eerder aangegeven dat het wil helpen in de strijd tegen IS, maar erg concreet werden die woorden niet. Turkije vindt dat de coalitie zich ook meer zou moeten richten op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zegt dat als westerse landen eerder hadden ingegrepen, en de rebellen hadden gesteund, IS nooit zo groot zou zijn geworden en Assad had dan geen ‘massamoorden’ kunnen uitvoeren.

Waarschijnlijk reist deze week nog een delegatie van het Amerikaanse ministerie van Defensie naar Turkije om definitieve afspraken te maken. De Verenigde Staten gaan ook ‘gematigde rebellen’ trainen. Naar verwachting duurt het een aantal maanden om zo’n vijfduizend militanten door te lichten en tot acht maanden om ze te trainen.

Straaljagers

Afgelopen week heeft het Amerikaanse leger gevechtshelikopters ingezet tegen IS. Dat is opmerkelijk, omdat deze laagvliegende toestellen meer risico lopen dan straaljagers. Inzet van helikopters was nodig om een Iraakse legereenheid te ondersteunen die de route verdedigde naar het vliegveld van Bagdad.

Generaal Martin Dempsey zei in een interview met ABC News dat het niet anders kon. ‘Je wil niet wachten tot ze over de muur klimmen,’ zegt Dempsey. ‘Hadden ze de Iraakse eenheid onder de voet gelopen, dan lag de weg naar het vliegveld open.’

Dempsey zegt dat er vorderingen zijn geboekt in de strijd tegen IS. Hij denkt wel dat Bagdad nog onder vuur komt te liggen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.