Turkije: de Iraakse Koerden krijgen steun bij strijd Kobani

20 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De peshmerga, de Iraakse Koerdische strijdgroep, krijgt vanaf nu ondersteuning van Turkije. Ankara heeft besloten om de doortocht van de Iraakse Koerden naar Kobani ‘te faciliteren’, zodat zij Islamitische Staat (IS) kunnen bestrijden.

Dat meldt de minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maandag, schrijft de BBC.

De minister ging verder niet in op de vraag hoe de strijders via Turkije in het noorden van Syrië komen en of zijn land hen assistentie verleent bij het vervoer.

Woedend

Over de PKK, de Turks-Koerdische strijdgroep, sprak hij naar verluidt niet. Met die beweging vechten de Turken nu al decennia. Vorige week bombardeerde de Turkse luchtmacht nog stellingen van de PKK.

Veel Koerden zijn woedend op de Turkse regering, omdat deze te weinig zou doen om de Koerden te helpen in de strijd om Kobani. In verschillende Turkse steden werden Koerdische protesten de afgelopen tijd hard neergeslagen.

Munitie

De Amerikaanse luchtmacht heeft zondagavond wapens, munitie en medicijnen gedropt in de buurt van de Syrische stad Kobani, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag, waar de Koerdische strijders al weken tegen de terreurgroep om de stad te verdedigen.

Het zijn de eerste hulpgoederen die zijn gedropt vanuit de lucht in de stad bij de grens met Turkije. Die werden geleverd door de Koerdische autoriteiten in Irak. Het is de bedoeling dat er meer spullen worden gebracht, zodat de Koerden kunnen blijven vechten tegen IS. Volgens Mevlut Cavusoglu is het luchtruim van Turkije niet gebruikt voor deze droppings.

Luchtaanvallen

De afgelopen dagen zijn er 135 luchtaanvallen uitgevoerd in de buurt van Kobani waarvan elf op zondag. Honderden IS-terroristen zijn daarbij gedood.

De afgelopen maanden heeft de soennitische terreurgroep de controle gekregen over grote delen van Irak en Syrië, maar zij lijken nu flink terrein te verliezen in de Koerdische stad.

Vrijdag meldden bronnen bij de Koerdische milities aan de Russische staats-tv Russia Today dat IS zich terugtrok uit de Turks-Syrische grensstad. Maar tot dusver is een officiële ‘overwinningsverklaring’ van Koerdische zijde uitgebleven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.