Tijdperk Rob Ford ten einde: vier controversiële uitspattingen

28 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De familie Ford heeft de verkiezingen om het burgemeestersambt in de Canadese stad Toronto verloren. Doug Ford, de broer van de omstreden politicus Rob Ford, verloor de verkiezingen van voormalig radiopresentator John Tory.

Ford zorgde de afgelopen jaren diverse keren voor ophef en stond volop in de belangstelling door zijn gedrag. Niettemin wilde hij meedoen met de verkiezing maar hij moest, nadat bij hem een maagtumor was ontdekt, zijn broer naar voren schuiven als kandidaat.

Elsevier.nl zet vier ‘uitspattingen’ van oud-burgemeester Rob Ford op een rij.

1. Crack

In mei vorig jaar werd er een video te koop aangeboden van Ford waarop hij crack, een rookbare variant van cocaïne, rookte. In het filmpje zat Ford in de auto van een Somalische crackdealer, die de burgemeester met zijn smartphone filmde.

Ook beledigde Ford in het filmpje een politieke rivaal. Diverse media kregen het filmpje aangeboden, maar wilden in eerste instantie niet betalen. De website Gawker zamelde genoeg geld in om de video te kopen, maar de dealers zagen af van de verkoop.

Ford ontkende maandenlang het bestaan van de video en ontkende dat hij crack gebruikte. Later gaf hij toch toe dat hij het weleens had gebruikt.

2. Prostituee

Een feestje van Rob Ford in 2012 dat begon in het gemeentehuis werd erg wild in een privéruimte in een café in Toronto. De burgemeester snoof cocaïne, nam pijnstillers in combinatie met wodka en feestte met een prostituee.

Ook op dit feestje beledigde Ford andere politici. Zo sprak hij over ‘liberale bitches’. Fords medewerkers zeiden naar aanleiding van deze avond dat zij zich ernstige zorgen maakten over de burgemeester.

3. Mishandeling

Behalve drank- en drugsgebruik zou Ford zich ook schuldig hebben gemaakt aan mishandeling. Hij betaalde een bevriende football-speler om een gevangene, die een relatie had met de zus van Ford, in elkaar te laten slaan.

Met een stevig pak rammel wilde Ford duidelijk maken dat de gevangene zijn mond moest houden over een aantal zaken. Het slachtoffer werd gewaarschuwd voor ‘ernstige gevolgen’ als hij iets onthulde over de praktijken van Ford. De burgemeester ontkende iets te maken te hebben met de vechtpartij.

4. Dronken

Eind januari dook opnieuw een video op waarin Rob Ford dronken is. In het filmpje is Ford met een Jamaicaans accent aan het schelden in een fast food-restaurant. Dit terwijl Ford na eerdere incidenten had gezegd dat hij geen alcohol meer zou drinken.

Rob Ford laat zich in de video negatief uit over politiechef Bill Blair.

Voorbeeld

Vanwege de vele incidenten pakte de gemeenteraad van Toronto vorig jaar bevoegdheden af van de controversiële burgemeester. De raad vond dat Ford de stad te schande maakte. Hoewel politici wilden dat hij opstapte, hadden zij niet de macht om de gekozen burgemeester naar huis te sturen.

Over zijn omstreden gedrag heeft Ford weleens gezegd dat hij niet is aangenomen om een perfect voorbeeld te zijn, maar om de financiën van Toronto op orde te krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.