Terreurdreiging in Groot-Brittannië veel groter dan gedacht

11 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Boris Johnson, de burgemeester van Londen, onthult dat het aantal potentiële terroristen dat in de gaten wordt gehouden, vele malen groter is dan eerder werd aangenomen door de Britse autoriteiten.

Alleen al in de Britse hoofdstad zouden veiligheidsagenten duizenden terreurverdachten in het vizier hebben, zegt Johnson in een interview met The Telegraph. ‘We zijn in Londen heel erg waakzaam en zeer bezorgd. Elke dag zijn de veiligheidsdiensten betrokken bij duizenden operaties.’

Grootste gevaar

Tot voor kort werd gedacht dat het grootste gevaar kwam van Britse jihadisten en terroristen uit Syrië en Irak, vechtend aan de zijde van Islamitische Staat (IS) of Jabhat al-Nusra, een terreurfiliaal van Al-Qa’ida. Dat zijn er zo’n 500, van wie de helft ook weer is teruggekeerd, schrijft de Britse krant.

Maar er gaat volgens Johnson nog een grotere dreiging uit van de zogenoemde home-grown terrorist plots – terreurcomplotten die niet in het Midden-Oosten, maar in Britse huizen en andere verzamelplekken zijn bedacht.

Al met al dus een explosieve situatie. De politie en inlichtingendiensten hebben hun handen vol aan het monitoren van al die terreurverdachten en terugkerende jihadisten, schrijft The Independent vrijdag. De ruim 130.000 politieagenten in het land hebben te horen gekregen dat zij waakzaam moeten zijn op mogelijke aanvallen die tegen hen zijn gericht.

De anti-terreureenheid heeft de afgelopen 24 uur het dreigingsniveau verhoogd. Maar of er specifieke informatie zou zijn dat terroristen iets plannen, wilde Mark Rowley, chef van de anti-terreurafdeling bij de politie, niet zeggen.

Lopende band

In Groot-Brittannië worden aan de lopende band terreurverdachten opgepakt. Deze week werden er vier twintigers in de kraag gevat. Zij zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen in Londen uit naam van IS, meldden Britse media.

Maar daar stak de Britse veiligheidsdienst MI5 vroegtijdig een stokje voor. Een van de vier mannen was een jihadist die onlangs uit Syrië terugkeerde. De mannen zouden van plan zijn geweest om wapens te kopen waarmee ze aanslagen wilden plegen tegen gerichte personen.

In september werd de radicale islamprediker Anjem Choudary samen met acht andere verdachten opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van aanslagen op metro- en treinstations. Choudary, oprichter van Islam4UK en European Islamic Front, is intussen weer op vrije voeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.