Pepperspray en knuppels bij demonstratie in Hongkong

19 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Opnieuw is er geweld uitgebroken tussen demonstranten en de politie in het dichtbevolkte district Mong Kok in Hongkong. Politieagenten doorbraken met geweld de barricades van de demonstranten.

Een aantal agenten en betogers raakten gewond bij de rellen. De politie probeert al dagen om het gebied in Mong Kok, waar vooral studenten demonstreren, leeg te krijgen maar slaagt daar niet in.

Winkelgebied

In andere gebieden is het aantal demonstranten afgenomen, maar in Mong Kok is dat niet het geval. Demonstranten protesteren in een winkelgebied, en de aanhoudende protesten zijn vooral ondernemers een doorn in het oog.

Bij het offensief van de politie zijn 26 demonstranten gearresteerd. De politie zette pepperspray in en probeerde de groep uit elkaar te drijven met knuppels. Volgens de politie zijn radicale organisaties verantwoordelijk voor de ongeregeldheden.

Politiecommissaris Andy Tsang liet zaterdag voor het eerst publiekelijk van zich horen. Hij wijst erop dat de demonstraties Hongkong schade toebrengen. ‘Ik heb een boodschap vanuit de grond van mijn hart: deze illegale protesten doen Hongkong pijn, pijn aan onze maatschappij.’

Pro-democratie betogers van Hongkong gaan al drie weken de straat op. Beide partijen hebben opgeroepen tot kalmte en zullen dinsdag weer met elkaar in gesprek gaan.

Macht

De demonstranten gaan de straat op, omdat zij het niet eens zijn met het beleid van de regering van China. Toen Hongkong in 1997 onderdeel werd van China, beloofde de regering in Peking dat Hongkong meer macht zou krijgen.

Nu wil China dat bij de verkiezing van de nieuwe leider van Hongkong in 2017, alleen kandidaten verkiesbaar zijn die zijn goedgekeurd door Peking. De huidige leider Leung Chun-ying biedt de Communistische Partij van China ook te weinig weerstand, vinden de betogers.

Enkele demonstranten raakten licht gewond (foto: EPA)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.