Pentagon onderzoekt video: vecht IS met Amerikaanse wapens?

22 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten bekijken of Islamitische Staat (IS) inderdaad wapens in handen heeft gekregen rond de Syrische stad Kobani, die waren bestemd voor de Koerdische strijders.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, analyseert een video waarop IS-terroristen Amerikaanse wapens lijken te hebben, meldt de BBC woensdag. ‘Het is waarschijnlijk een deel van de materialen die we gedropt hebben,’ meldde admiraal John Kirby.

Ook het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zei dinsdag dat IS een deel van de Amerikaanse wapens heeft onderschept. De meeste gedropte pakketten met wapens en munitie zijn wel gewoon bij de Koerden terechtgekomen, benadrukt het Pentagon.

Kisten

In een video, verspreid door het pro-IS-persbureau Amaq News, is te zien hoe een IS-extremist kisten openmaakt met daarin wapens.  De man toont op de beelden verschillende dozen met wapens, munitie en handgranaten.

De wapens, afkomstig van Iraakse Koerden, zouden zijn gedropt door drie US C-130 vrachtvliegtuigen. Met de levering van de wapens hopen de Koerdische leiders in Irak dat de vechtende milities een beslissende slag kunnen toebrengen aan het terreurleger van IS.

De Amerikanen dropten maandag voor het eerst hulpgoederen in de buurt van de Turks-Syrische grensstad, die nu al weken onder vuur ligt. Naast munitie en wapens gaat het ook om medicijnen. Het is de bedoeling dat er meer spullen naar Koerden in de buurt van de grensstad worden gebracht.

Luchtruim

De laatste dagen viel IS de Koerden opnieuw aan, nadat Turkije bekendmaakte dat het de grens zou openstellen voor het Iraaks Koerdische leger Peshmerga, dat Koerden in Kobani wil versteken.

De Turkse minister Mevlut Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) wilde eerder deze week wel onderstrepen dat de Amerikaanse vliegtuigen niet door het Turkse luchtruim zijn gegaan voor het leveren van wapens aan de Koerden.

Dat gaat de Turken nog te ver, aangezien zij vrezen voor een sterkere positie van de Koerden, en daarmee aartsvijand PKK, de Koerdische Arbeiderspartij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.