Oekraïne: ‘Nederland had met rebellen moeten praten na MH17’

29 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Nederland had volgens de Oekraïense regering direct afspraken kunnen maken met de rebellen over toegang tot het rampgebied maar Nederland bleef hierin rechtlijnig.

Dit zeggen verschillende Oekraïense kopstukken tegen televisieprogramma Nieuwsuur.

Contact

Nederland heeft het contact met de rebellen altijd vermeden. Kiev pleegde wel overleg met de rebellen, zegt minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken tegen het Nederlandse programma.

De minister zegt dat Kiev weigerde de Volksrepubliek Donetsk te erkennen maar dat het zeker stellen van toegang tot de rampplek ‘geen politieke zaak’ was: ‘het was een morele verplichting’.

Ook legerwoordvoerder Andrey Lysenko vindt dat de Nederlandse regering alles had moeten doen om volledige informatie te verkrijgen.

Het onderhandelen met de rebellen zou volgens de Nederlandse regering erkenning van de Volksrepubliek Donetsk betekenen. ‘Nederland is een staat, Oekraïne is een staat, dat deel van Oekraïne is in strijd met het internationaal recht. Wij erkennen het niet,’ zei premier Rutte twee maanden geleden.

Kritiek

De Nederlandse onderzoekers kwamen pas twee weken na de crash aan in het rampgebied. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zegt dit te betreuren. ‘De eerste dagen waren cruciaal: de rampplek was kwetsbaar. Onze boodschap was: kom zo snel mogelijk,’ zegt Michael Bociurkiw, woordvoerder van de OVSE. Hij was namens de Europese organisatie als een van de eersten aanwezig in het rampgebied.

Nederland ontvangt van meerdere kanten kritiek over de handelswijze in de nasleep van MH-17.

De rebellen spraken twee weken geleden ook hun verbazing uit over het feit dat er nog steeds wrakstukken te vinden zijn in het rampgebied, aangezien het gebied volgens hen veilig is om te betreden. De Nederlandse regering blijft het onverantwoord vinden om er onderzoeksteams naartoe te sturen.

Geen probleem

Premier Najib Razak van Maleisië voerde wel directe onderhandelingen met de rebellen over de veiligstelling van de zwarte dozen. De regering van president Porosjenko maakte daar geen probleem van.

‘Maleisië tekende zelfs formele documenten met de Volksrepubliek Donetsk, maar die hadden helemaal geen politieke of wettelijke consequenties. Als het werkt vinden wij dat prima,’ zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

Nog steeds geen onderzoek

Het internationale onderzoeksteam heeft nog steeds geen onderzoek kunnen doen in het rampgebied. Nederland heeft pas geleden wel nog persoonlijke bezittingen van passagiers van MH17 teruggehaald. De Maleisische ambassadeur in Nederland, Fauziah Mohd Taib, zegt gefrustreerd te zijn dat Maleisië niet bij die operatie is betrokken.

‘We zijn ondanks herhaaldelijk aandringen van onze kant niet betrokken bij het gezamenlijke onderzoeksteam dat door Nederland wordt geleid. En dat terwijl het om onze nationale luchtvaartmaatschappij gaat. We willen recht doen aan de slachtoffers die omkwamen bij de ramp.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.