Melk is goed voor elk? Uit dit onderzoek blijkt iets heel anders

29 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De gemiddelde Nederlander drinkt iets meer dan vier glazen melk per week. Het zou goed zijn voor de botten, maar is dat wel echt zo? Een nieuw onderzoek levert verontrustende resultaten op.

Zweedse onderzoekers ontdekten dat veel melk drinken helemaal niet zo goed is als vaak wordt beweerd. Wie veel melk drinkt, kan eerder doodgaan, en melk verkleint de kans op botbreuken helemaal niet.

Melk

De onderzoekers onderzochten ruim honderdduizend mannen en vrouwen in de jaren tachtig en negentig en hielden hun gezondheid tien tot twintig jaar in de gaten aan de hand van vragenlijsten. Wat blijkt: de zegswijze ‘melk is goed voor elk’ klopt helemaal niet.

Vooral voor vrouwen is melk niet zo goed. Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, hadden twee keer zoveel kans om vroegtijdig te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken, blijkt uit de studie waarover het British Medical Journal bericht.

Bovendien hadden vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, een grotere kans op botbreuken dan vrouwen die minder melk dronken. ‘De vrouwen die veel melk dronken hadden een 50 procent grotere kans op heupfracturen,’ zegt professor Karl Michaelsson, die het onderzoek leidde, tegen BBC News. Voor mannen golden dezelfde resultaten, maar in mindere mate.

Yoghurt

Opvallend dat de onderzoeksresultaten niet gelden voor alle melkproducten. Zo blijkt het eten van yoghurt juist een tegenovergestelde werking te hebben. Mensen die meer yoghurt eten, hebben een minder grote kans op botbreuken.

Michaelsson denkt dat het negatieve effect van melk wordt veroorzaakt door de suikers (lactose en galactose) in de drank. Uit studies bij dieren bleek eerder dat deze suikers het verouderingsproces versnellen. Die zitten in mindere mate in melkproducten als yoghurt en kaas.

Botten

Het is overigens niet de eerste keer dat de negatieve kant van het drinken van veel melk aan het licht komt. De Amerikaanse voedingsepidemioloog Walter Willett aan Harvard University zei in 2011 dat wie botbreuken wil voorkomen, beter ‘zijn koe niet meer kan melken en haar mee uit wandelen nemen’.

Uit zijn onderzoek bleek dat mensen met een calciumrijk dieet relatief vaker botten breken. Melk wordt vaak gezien als goed middel om voldoende calcium binnen te krijgen, maar volgens Willett kan dat prima op andere manieren, zoals andere zuivelproducten te gebruiken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.