Meer bekend over de schutter die een Canadese militair doodde

23 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De man die woensdag bij aanslagen in Ottawa een Canadese militair doodschoot, was inderdaad de 32-jarige geboren Canadees Michael Zehaf-Bibeau. Hij zou recentelijk tot de islam zijn bekeerd.

Dat melden verschillende Canadese media op basis van bronnen bij de overheid. De terrorist werd na zijn daad doodgeschoten.

Bekeerling

Zehaf-Bibeau werd geboren als Michael Joseph Hall in Quebec, het Franstalige deel van Canada. Volgens verschillende media werkte hij onder meer als mijnwerker.

Niet zeker is wanneer, maar op een gegeven moment veranderde de man zijn naam in Michael Zehaf-Bibeau en bekeerde zich tot de islam, melden Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

Zijn vader is een Libische zakenman die in 2011 in zijn geboorteland zou hebben gevochten. Zijn moeder werkte voor de Canadese immigratiedienst, schrijft de Globe and Mail. De vader en moeder van Zehaf-Bibeau scheidden in 1999.

Drugs

Volgens de Canadese tv-zender CTV News was zijn paspoort ingenomen omdat hij geradicaliseerd was en werd hij in de gaten gehouden door de Canadese inlichtingendiensten. Hij stond bekend als een high risk traveller.

De terrorist sprak verscheidene keren over zijn plannen om naar het Midden-Oosten af te reizen om daar te gaan studeren, maar de Canadese autoriteiten vermoeden dat hij iets anders van plan was.

Hij had een strafblad, onder meer vanwege een beroving, meldt CTV News. Ook zou hij wegens het bezit van drugs zestig dagen in de cel hebben doorgebracht.

Karakter

Zehaf-Bibeau zou volgens een vriend een ‘instabiel karakter’ hebben. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat hij verschillende keren heeft verteld dat hij dacht dat de ‘duivel achter hem aanzat’. ‘Ik denk dat hij psychisch niet in orde was,’ zegt zijn vriend Dave Bathurst tegenover de Globe and Mail.

Eerder op de dag werd rekening gehouden met meerdere schutters in Ottawa, maar naar nu blijkt was de aanslag waarschijnlijk een eenmansdaad: een zogeheten lone wolf, zei de burgemeester van de Canadese hoofdstad, Jim Watson, tegenover CNN.

Er is geen verder geen aanleiding om te denken dat de schietpartijen verband houden met een eerder incident op maandag, toen een moslimextremist met zijn auto inreed op Canadese soldaten. Ook deze dader werd ogenblikkelijk doodgeschoten. Een van de soldaten die werd aangereden, overleed later aan zijn verwondingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.