Kenyatta ontspringt waarschijnlijk de dans bij Internationaal Strafhof

08 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

President Uhuru Muigai Kenyatta van Kenia verschijnt vandaag voor het Internationaal Strafhof in Den Haag voor een statusconferentie, een hoorzitting over de voortgang van zijn strafzaak. De president zal er waarschijnlijk goed vanaf komen: het hof heeft namelijk weinig bewijs tegen het staatshoofd.

Het proces tegen Kenyatta verloopt tot nu toe niet al te soepel. Fatou Bensouda, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, heeft zo weinig bewijs tegen Kenyatta weten te verzamelen, dat het proces waarschijnlijk zal moeten worden stopgezet.

Verdenkingen

Kenyatta wordt, net als zijn vicepresident William Samoei Ruto, verdacht van oorlogsmisdaden tijdens de Keniaanse verkiezingen van 2007. De twee waren leiders van rivaliserende etnische groepen en zouden beiden hebben aangezet tot moord, verkrachting en deportatie.

Volgens het Internationaal Strafhof speelde Kenyatta een sleutelrol bij het opstellen van het plan om aanvallen te plegen op een bepaalde etnische groepering in en rondom de Keniaanse steden Nakuru en Naivasha. Tijdens de aanvallen kwamen 1.200 Kenianen om het leven en vluchtten er honderdduizenden.

Kenyatta en Ruto sloten vorig jaar een politiek verbond, mede om het Internationaal Strafhof buiten spel te zetten, en werden door het Keniaanse volk verkozen tot president en vicepresident van Kenia.

Obsessie

Op maandag kondigde Kenyatta aan dat hij zijn functie als president tijdelijk zou neerleggen. Hiermee wordt zijn macht als president voor korte tijd overgedragen aan Ruto, zijn vermeende handlanger. Kenyatta deed dit zodat hij niet als eerste president ooit voor het Strafhof zou verschijnen, schrijft the New York Times.

Wanneer de president niet zou komen opdagen in Den Haag, zou hij een internationaal arrestatiebevel riskeren. Vandaar dat hij woensdag als burger het Strafhof betreedt.

Kenyatta houdt vol dat hij onschuldig is en beweert een slachtoffer te zijn van de obsessie die het Internationaal Strafhof zou hebben met Afrikaanse leiders. Het Strafhof wordt hier vaker van beticht, aangezien alle zaken die er tot nu toe hebben gespeeld uitsluitend uit Afrika komen.

President Kenyatta weigerde tot voor kort om naar Den Haag af te reizen. Hij is namelijk van mening dat zittende presidenten immuniteit voor het Internationaal Strafhof zouden moeten genieten. Het gros van zijn Afrikaanse collega’s steunt hem hierin.

Eerder dit jaar stemde de meerderheid van de Afrikaanse Unie al voor een voorstel dat immuniteit voor staatshoofden garandeerde voor het Afrikaanse Hof van Justitie en Mensenrechten. Het Afrikaanse Hof werd als ‘inheems’ alternatief geboden in reactie op de beschuldigingen naar het Internationaal Strafhof.

Als resultaat van de Afrikaanse overeenstemming over immuniteit kan de Sudanese president Omar Al-Bashir bijvoorbeeld nog altijd gaan en staan waar hij wil binnen het Afrikaanse continent, ondanks het feit dat er een arrestatiebevel is tegen het staatshoofd.

Weinig bewijs

Aanklager Bensouda heeft vrijwel geen bewijs tegen Kenyatta. Deskundigen beweren dat getuigen tegen Kenyatta onder druk zijn gezet en in sommige gevallen zelfs zijn vermoord. Ook heeft de Keniaanse regering vrijwel geen gehoor gegeven aan de verzoeken van het Strafhof om informatie te leveren.

De hoofdaanklager beschuldigt de Keniaanse regering van belemmering van de rechtsgang. Zij heeft daarom afgelopen maand gevraagd om uitstel van het proces. Dit zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat de zaak wordt geseponeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.