‘IS kaapt drie gevechtsvliegtuigen en maakt proefvluchten’

17 oktober 2014Leestijd: 1 minuut

Islamitische Staat (IS) heeft waarschijnlijk drie gevechtsvliegtuigen bemachtigd en traint nu piloten om de vliegtuigen te besturen. De vliegtuigen zijn gesignaleerd in de buurt van Aleppo.

IS zou vrijdag testvluchten met de vliegtuigen maken, zo meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten aan persbureau Reuters. De persdienst heeft het bericht zelf nog niet kunnen verifiëren. Als het klopt, zou het de eerste keer zijn dat de terreurorganisatie ook in de lucht actief is.

Geplunderd

Het is onduidelijk waar IS de gevechtsvliegtuigen vandaan heeft. De terroristen plunderen regelmatig verlaten militaire bases in Syrië en Irak. Mogelijk hebben ze de vliegtuigen ook op deze manier ingenomen. Volgens getuigen zou het gaan om verouderde vliegtuigen van het type MiG 21 of MiG 23.

Volgens het Observatorium maakt IS vrijdag testvluchten vlakbij het militaire vliegveld Al-Jarrah, net ten oosten van de Syrische stad Aleppo. Het vliegveld ligt ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de Turkse grens. De aspirant-piloten van IS zouden worden getraind door voormalige Iraakse officieren, die zelf militaire vliegers waren onder het regime van Saddam Hussein.

Volgens het Observatorium is het onduidelijk of IS ook wapens aan boord van de vliegtuigen heeft en of er ook langere afstanden mee gevlogen kan worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.